2018. november 21., Olivér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pápa is felszólalt a csendes-óceáni térség károsítása ellen

Ferenc pápa a Rómában ülésező Csendes-óceáni Fórum tagjaihoz intézett beszédében a térség környezetvédelmi gondjaira hívta fel a figyelmet. Mindemellett kiemelte a tengerszint-emelkedés súlyos problémáját, valamint a tengerparti korallzátonyok elsorvadását is. Összhangban a 2015-ben megjelent Laudato Si' enciklika értékvilágával őszentsége rendszeresen felemeli a szavát a környezeti fenntarthatóság ügye mellett. 

Ferenc pápa a Rómában ülésező Csendes-óceáni Fórum tagjait fogadta Fotó: AP

A római találkozón a pápa, miután a csendes-óceáni térség gazdag természeti és kulturális szépségéről beszélt, elmondta, hogy a főleg a partvidékeket érintő szélsőséges és klimatikus jelenségek komoly veszélyt jelentenek a térségre. A szentatya külön kiemelte a tengerszint-emelkedés súlyos problémáját, továbbá a tengerparti korallzátonyok elsorvadását.

Felidézte a Fülöp-szigeteki püspökök harminc évvel ezelőtt feltett fájdalmas kérdését is: „Ki alakította át a tenger csodálatos világát élettelen és színtelen víz alatti temetővé?”

A pápa emlékeztetett, hogy a környezeti tényezőkhöz kell sorolni azt, hogy az ember felelőtlen magatartásával kizsákmányolja a természeti erőforrásokat, ez pedig a tengereket is elérte.

A partvidéki lakosság érdekében szót emelt a globális hőmérséklet-emelkedés káros következményei miatt. Hangsúlyozta, hogy az említett nehézségek orvoslására, a csendes-óceáni térséget ért környezeti károsodás elhárítására világméretű, öntudatos állásfoglalás, nemzetközi együttműködés és szolidaritás, valamit közös stratégia szükséges.

Neked ajánljuk
Katasztrofális következménnyel járhat az óceánok felmelegedése Eltűnt egy japán sziget! Ha a grönlandi jég elolvad, nagy bajban leszünk Újra indul a „ne öntse a lefolyóba!” kampány Zero waste is the new black
Tovább a forrásra: Vatikáni Rádió
Vissza
Hírfolyam