2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pápa is felszólalt a csendes-óceáni térség károsítása ellen

Ferenc pápa a Rómában ülésező Csendes-óceáni Fórum tagjaihoz intézett beszédében a térség környezetvédelmi gondjaira hívta fel a figyelmet. Mindemellett kiemelte a tengerszint-emelkedés súlyos problémáját, valamint a tengerparti korallzátonyok elsorvadását is. Összhangban a 2015-ben megjelent Laudato Si' enciklika értékvilágával őszentsége rendszeresen felemeli a szavát a környezeti fenntarthatóság ügye mellett. 

Ferenc pápa a Rómában ülésező Csendes-óceáni Fórum tagjait fogadta Fotó: AP

A római találkozón a pápa, miután a csendes-óceáni térség gazdag természeti és kulturális szépségéről beszélt, elmondta, hogy a főleg a partvidékeket érintő szélsőséges és klimatikus jelenségek komoly veszélyt jelentenek a térségre. A szentatya külön kiemelte a tengerszint-emelkedés súlyos problémáját, továbbá a tengerparti korallzátonyok elsorvadását.

Felidézte a Fülöp-szigeteki püspökök harminc évvel ezelőtt feltett fájdalmas kérdését is: „Ki alakította át a tenger csodálatos világát élettelen és színtelen víz alatti temetővé?”

A pápa emlékeztetett, hogy a környezeti tényezőkhöz kell sorolni azt, hogy az ember felelőtlen magatartásával kizsákmányolja a természeti erőforrásokat, ez pedig a tengereket is elérte.

A partvidéki lakosság érdekében szót emelt a globális hőmérséklet-emelkedés káros következményei miatt. Hangsúlyozta, hogy az említett nehézségek orvoslására, a csendes-óceáni térséget ért környezeti károsodás elhárítására világméretű, öntudatos állásfoglalás, nemzetközi együttműködés és szolidaritás, valamit közös stratégia szükséges.

Neked ajánljuk
Sok rómainak elege van a rollerekből és a szemétből Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: Vatikáni Rádió
Vissza
Hírfolyam