2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áradások sújtják Görögországot: húszra emelkedett a halálos áldozatok száma

Húszan meghaltak, két embert pedig még mindig nem találnak. A helybéliek a saját házukban estek csapdába, az utakat teljesen elöntötte a víz. A Görögországot sújtó áradások kegyetlen pusztítást hagytak maguk után. A szakértők a térség végletekig fokozott beépítését okolják a történtekért.

Az athéni kormány eközben bejelentette, hogy az érintett háztartások 5 ezer eurós (több mint 1,5 millió forintos) gyorssegélyt kapnak az áradás sújtotta térségekben. Görögország az Európai Unió támogatására is számíthat. Dimitrisz Canakopulosz kormányszóvivő úgy tudja, hogy körülbelül ezer lakóépületben és üzletben keletkezett kár.

Hatalmas pusztítást hagyott maga mögött az áradás Videó: Youtube

A heves esőzések miatt a görög fővárostól nyugatra található Mándrában, Néa Pérámoszban és Mégarában is kiléptek a folyók a medrükből, de az ország északi részét, illetve Szími szigetét sem kímélte az időjárás.

Elakadt járművek a heves esőzések által elöntött úton az Athén közelében fekvő Mándrában Fotó: MTI/EPA/Jánisz Kemosz

Mándrában vasárnap egy férfi holttestére bukkantak, vele együtt 20-ra emelkedett az áradások halálos áldozatainak száma. Többségük megfulladt, amikor a víz és az iszap elsodorta őket. Sokan autójukban vagy házuk pincéjében lelték halálukat.

„Két személyt még mindig keresünk" – mondta el a tűzoltók egyik szóvivője, aki szerint a vízállás csökken, de a területet törmelék és szemét borítja.

Szakértők a térség végletekig fokozott beépítését okolják a történtekért. Az elmúlt években a korábban főként mezőgazdasággal foglalkozó régióban sorra épültek a gyárak és a házak. Emellett a kormányzati és a tartományi vezetés árvízvédelem terén mutatott hanyagságát és gondatlanságát is kifogásolták.

Az elmúlt időszakban világszerte megszaporodtak a természeti katasztrófák: Thaiföldön is több halálos áldozatot követeltek az áradások, Olaszországban kétszáz éve nem volt akkora szárazság, mint most, az Ibériai-félsziget leghosszabb folyóját, a Tajót pedig a kiszáradás fenyegeti.

Neked ajánljuk
Trópusi ciklon dúlt Iránban és Ománban Hatalmas olajszőnyeg alakult ki az óceánon Dél-Kalifornia partjainál Özönvízszerű esőzések Ljubljanában Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam