2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

12 millió hollandot veszélyeztet a tengerszint-emelkedés

Egyetlen helyet sem veszélyeztet Európában a klímaváltozás annyira, mint Hollandiát, ahol 12 millió lakost kell megvédeni az emelkedő tengerszinttől. Mivel az ország 40 százaléka tengerszint alatt van, a szakemberek a meglévő eszközök mellett a homokot is bevetik, hogy elhárítsák a tragédiát.

Hollandiára komoly veszélyt jelent a klímaváltozás  Fotó: Euronews

Hága közelében a holland kormány öt éve kezdte el építeni az úgynevezett homokmotort – nagy mennyiségű homokot helyeztek el egy helyen, melyet aztán a tenger egyenletesen eloszlatott a tengerparton. Ez a part 30 kilométeres szakaszát 25 évre biztosítja az áradásokkal szemben.

A klímaváltozás veszélyt jelent Hollandia számára, mivel a terület 40 százaléka tengerszint alatt van. Minden méter emelkedés veszélyes. Rájöttünk, hogy nemcsak mesterséges eszközökre, gátakra vagy viharakadályokra van szükség az ország védelmében, hanem használhatunk természetes anyagot is, mint például a homokot – magyarázza Harold van Waveren árvízvédelmi szakértő.

Az éghajlatváltozás következményeként óriási viharokkal és áradással is szembe kell nézni. 

Meg kell birkóznunk a vízzel, el kell fogadnunk és együtt kell élnünk vele. Erről szól ez a projekt: alkalmazkodás, a tér megteremtése a természet nyilvánvaló változásainak – mondja Kristian Koreman építész. 

Hollandia jó példája a klímaváltozással kapcsolatos ellentmondásos európai hozzáállásnak is. Az ország évtizedekig volt a világ egyik legnagyobb földgázkitermelője. Korábban azt hitték, ez az energiahordozó ártalmatlanabb, mint a szén, de később a tudósok rájöttek, hogy rövid távon a földgáz háromszor akkora hatással van a felmelegedésre, mint a szén-dioxid.

Neked ajánljuk
Tengerszint-emelkedés: Kínának fel kell készülnie partvonalának védelmére 2021-től hivatalosan is eggyel több óceánunk van A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam