2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízlábnyom: mennyi az annyi?

Életünk során nap mint nap rengeteg vizet használunk nemcsak ivásra, mosásra, főzésre, de az élelmiszerek előállítására is, még akkor is, ha ennek a mennyiségnek sokszor nem vagyunk tudatában. A vízlábnyom egy fontos mérőszám, amely megmutatja, hogy az életünkhöz szükséges élelmiszerek, termékek vagy folyamatok mennyit emésztenek fel ebből a nélkülözhetetlen erőforrásból. Lássunk néhány elgondolkodtató adatot!

Az UNEASCO WWA Program filmje. Készítette: Steve CuttsVideó: Youtube

A vízlábnyom egy személy, közösség vagy akár egy vállalat vízfogyasztását közvetlenül és közvetetten egyaránt mutatja. Ez a teljes előállítási folyamat során felhasznált vagy beszennyezett összes erőforrást figyelembe veszi. A közvetlen vízlábnyomunk megmutatja, hogy mennyi vizet használunk fel életünk során egyéni, közösségi vagy akár országos szinten. A mutató közvetlen változatával pedig azt mérhetjük, hogy az általunk elfogyasztott javak és termékek előállítása milyen mennyiséget emészt fel.

Kik használják a legtöbb vizet?

A Föld vízkészletének csupán 3%-a alkalmas emberi fogyasztásra, amelynek 11%-át háztartások használják fel, 19%-át az ipar, 70%-a pedig a mezőgazdaságban hasznosul. A fejlődő országok egy átlagos lakosa naponta 300 liter vizet használ például mosogatással, zuhanyzással és mosással. Ám ennél sokkal több vizet, akár napi 5000 litert is fogyasztunk valójában, hiszen a tényleges vízfogyasztásunk megközelítően 90%-a láthatatlan számunkra! Ezt a szakértők virtuális víznek is hívják. Érdemes néhány hétköznapi terméket megvizsgálnunk, és azt, hogy előállításukhoz mennyi vizet használnak föl.

  • Egy átlagos póló: 2700 liter.
  • Egy farmernadrág: 8000 liter.
  • Egy alma: 125 liter.
  • Egy szelet kenyér: 44 liter.
  • Egy tojás: 20 liter.
  • Egy csésze kávé: 145 liter.

Egy átlagos szarvasmarha számára szükséges takarmány megtermeléséhez például több mint hárommillió liter vízre van szükség, amihez még hozzájárul az a 24 000 liter víz, amelyet az állat elfogyaszt, illetve további 7000 liter az istálló fenntartásához, a szállításhoz és a levágáshoz. Így közel 3,1 millió liter víz szükséges 200 kg marhahús előállításához.

Egy átlagos reggeli elkészítéséhez nyolckádnyi vizet használnak fel, egy félliteres palack legyártásához pedig 5,5 litert. Sőt, gondolta volna, hogy egy laza este során akár 150 litert is elfogyaszthat? Elég ehhez csupán két whiskyvel koccintani!

Míg más erőforrások, például a nyersolaj helyettesítésére egyre több alternatíva kínálkozik, számos, az élethez nélkülözhetetlen elem nem lehetséges víz nélkül, így az ahhoz való hozzáférés a jövő egyik kulcskérdése. Stephen Leahy szerint például 2025-re öt emberből három nem jut majd elegendő vízhez, így azoknak, akiknek ez megadatik, különösen nagy a felelősségük, hogy tudatosan gazdálkodjanak ezzel a nélkülözhetetlen erőforrással.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok”
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam