2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ivókutakkal a műanyaghegyek ellen

London polgármestere is felvenné a harcot az élővilágot, elsősorban a tengereket sújtó műanyagszennyezés ellen. A városvezető az egyszer használatos műanyag palackok visszaszorítása érdekében az ivókutak számának növelését, valamint a vízvételi lehetőségek további kiterjesztését tervezi.

A Földön minden percnem egy millió műanyag palack kerül eladásra. Ehhez képest becslések szerint 2016-ban az eladott mennyiségnek csak a fele került újrahasznosításra.

Sadiq Khan polgármester a Londonban termelődő hulladékmennyiség visszaszorítására irányuló erőfeszítések keretében vetette fel az ivókúthálózat fejlesztését, mint az egyszer használatos műanyag palackok és poharak visszaszorítását célzó intézkedést. A kutak a bevásárlóközpontok, terek, parkok közelében kerülnének elhelyezésre. A javaslat bristoli mintára az üzleteket is kötelezné a csapvíz hozzáférhetővé tételére.

Fotó: pexels.com

A kérdés nem csak Londonban, Nagy-Britannia-szerte napirenden van. Michael Gove környezetvédelmi miniszter országos szinten fontolgatja hasonló intézkedések bevezétését. Jamie Oliver a szemét mennyiségének csökkenése mellett az egészségre káros cukros üdítők visszaszorulását várja az ivókutak elterjedésétől.

 A lelkedesést ugyanakkor visszavethetik a gazdasági megfontolások, ahogy erre a kétezres évek során volt már példa. A kutak telepítésének költségei mellett ugyanis a nagy forgalmat bonyolító kiskereskedelmi egységek bevételkiesése is elrettentheti a döntéshozókat a nagy ívű tervek valóra váltásától.

Ivókutak Budapesten Forrás: www.kozkutak.hu

Budapesten sétálva is számos helyen juthatunk vízhez, felesleges szemét termelése nélkül. A kozkutak.hu oldalon térképes kereső segíthet a legközelebbi vízvételi lehetőség megtalálásában.

Neked ajánljuk
Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány 40 évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek az új-zélandi gleccserek Adjunk esélyt az anyagoknak Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam