2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Új-Zéland betiltja a mikrogyöngy-tartalmú termékek árusítását

Új-Zéland miniszterelnöke bejelentette, az országban betiltják a mikrogyöngyök kereskedelmét és gyártását. Az intézkedés féléves átállási időszakot követően lép hatályba. A tilalmat megszegő vállalatok akár 100 000 dolláros büntetést is kockáztathatnak.

A mikrogyöngyök apró műnyagdarabok, amelyeket – főleg a kozmetikai iparban – csiszoló, fényesítő hatásuk miatt, térfogatnövelőként, illetve esztétikai megfontolásokból alkalmaznak.

Apró méretük miatt a víztisztító rendszerek nem képesek kiszűrni őket, a természetbe visszajutva ugyanakkor nagyon súlyos károkat okoznak a tengeri élővilágban. Újabb kutatások arra utalnak, egyes halfajok fiatal egyedei nem csak véletlenszerűen fogyasztják az apró műanyagszemcséket, előnyben is részesítik azokat, ami alultápláltsághoz, illetve a szaporodóképes kor előtti pusztulásukhoz vezet.

Jacinda Ardern, új-zélandi miniszterelnök az intézkedés bejelentésekor elmondta: a javaslat bevezetését társadalmi egyeztetés előzte meg, aminek eredményeképp az érintett termékek körét kiterjesztették,

a kozmetikumok mellett a tisztító- és autóápoló szerek esetében is tilos lesz a mikrogyöngyök használata Új-Zélandon.

Nem a szigetország kormánya az egyetlen, amely az óceánok műanyagszennyezésének visszaszorítására a mikrogyöngyök ellen fordul, Nagy-Britannia és számos további állam hozott, illetve tervez hasonló intézkedéseket.

A mikrogyöngyök problémájával részletesen foglalkozik a 92 NGO összefogásában zajló kampány részeként létrehozott beatthemicrobead.org honlap.

A mikrogyöngyök útja Forrás: www.beatthemicrobead.org
Neked ajánljuk
Saját palackjuk szennyezheti az ásványvizeket Így reagált a Coca-Cola a Greenpeace közleményére Betiltották a műanyag-mikroszemcsés kozmetikumokat Nagy-Britanniában A ruhaipar a túlfogyasztás súlyosan szennyező motorja Arcfelismeréssel védik a halak egészségét
Tovább a forrásra: stuff.co.nz
Vissza
Hírfolyam