2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos aszályokat jósolnak Kaliforniának

A hőmérséklet emelkedésével a Jeges-tenger két vagy három évtizeden belül várhatóan jégmentes lesz, ezért vize sokkal több napfényt nyel el, megváltoztatva a légköri áramlatokat és a felhőképződést a Csendes-óceán trópusi régiói fölött. A szakemberek szerint a jégolvadás további súlyos aszályokat okozhat Kaliforniában.

A változások nyomán a Csendes-óceán északi részén, a kaliforniai partok közelében magas nyomású légköri rendszer, úgynevezett atmoszférikus gerinc jöhet létre, amely a tanulmány szerint a viharokat északra, Alaszka és Kanada felé terelheti - írták az amerikai kutatók a Nature Communications című tudományos lapban.

Szakemberek szerint a hőmérséklet emelkedése miatt a Jeges-tenger három évtizeden belül teljesen jégmentes lesz.  Fotó: Pixabay

„Ezzel olyan súlyos aszályok alakulhatnak ki, mint amilyen a 2012 és 2016 közötti időszakban volt" - mondta Ivana Cvijanovic, az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermore laboratóriumának munkatársa, a kutatás vezetője.

Az elmúlt ötéves aszály a kaliforniai farmereknek sok milliárd dolláros kárt okozott az elmaradt termés miatt, több ezerrel csökkentette a mezőgazdasági idénymunkák számát, a lakosoknak drasztikus villanyszámla-emelkedést okozott.

Az északi-sarkköri felmelegedésről rendezett konferenciákon főként alaszkai tudósok és települések vesznek részt, Cvijanovic szerint azonban más térségeknek is oda kellene figyelniük a jelenségre, "mert a jégolvadásnak a következő évtizedekben drámai hatásai lehetnek".

A tudósok modellkísérletei azt mutatták, hogy a tengeri jég olvadása átlagosan 10-15 százalékkal csökkentheti a Kaliforniában hulló csapadék mennyiségét egy húszéves időszakban, amelyben lesznek szárazabb és nedvesebb évek is.

Neked ajánljuk
Most már hivatalos: aszály van Magyarországon A nagy cégek és a befektetési bankok már árazzák a vízválságot Több mint 50 helyen csaptak fel a lángok Görögországban A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam