2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt

Az Amerikai Geofizikai Társaság New Orleansban zajló éves konferenciáján jelentették be, hogy 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt. A szakemberek rámutattak arra is, hogy a négyes erősségű trópusi ciklon özönvízszerű esőzése összefügg a légkör megnövekedett károsanyag-tartalmával.

„Megkérdezték, hány stadionnak felelne meg ez a tömeg. Azt mondtam, a New Orleans-i Superdomes stadion 26 ezerszeresének" – mondta Adrian Borsa, a Scripps Óceánkutató Intézet munkatársa.

A Harvey, az Irma és a Maria elnevezésű hurrikánok a Karib-tenger térségében és az Egyesült Államok Mexikói-öböl parti államaiban pusztítottak, a szélvihar mellett hatalmas árvizet okozva.

A Harvey hurrikán hatalmas pusztítást hagyott maga után Fotó: youtube.com

Az Amerikai Geofizikai Társaság New Orleansban zajló éves konferenciáján a tudósok elmondták, hogy

a Harvey négyes erősségű trópusi ciklon özönvízszerű esőzése összefügg a légkör megnövekedett károsanyag-tartalmával.

Mint kiderült, a tengerek felszíni vízhőmérséklete különösen magas volt a Mexikói-öbölben és az Atlanti-óceánon az idei hurrikánszezonban. A tudósok szerint a meleg óceánok a viharok „üzemanyagaként” táplálták a hurrikánt.

A szakemberek szerint a Harvey azért okozott a texasi partokon rendkívüli károkat, mert lelassult, így az özönvíz igen keskeny sávra koncentrálódott. A hurrikánok történetének egyik legsúlyosabb esőzését zúdította a partvidékre.

A csapadékmérők egyes helyeken 1270 milliméter esőt mértek. Ezek pontmérések voltak, Borsa azonban átfogóbb képet akart kapni a mennyiségről, ezért megmérte, mennyit mozdult el a Föld felszíne a víz súlya miatt. A rendszer megmutatta a változást, amit az áradás okozott, de az ennél sokkal lassúbb elmozdulást is, ami a víz elpárolgása után megy végbe.

Neked ajánljuk
Özönvízszerű eső csapott le Nyíregyházára Nem kell árvíztől tartanunk Árhullám várható a Dunán és a Tiszán A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam