2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvíz sújtja Kárpátalját

A napok óta tartó esőzés, havazás, majd olvadás következtében árhullám indult el a kárpátaljai folyók felső szakaszán, a megye hegyvidéki járásaiban a víz kétezer hektár mezőgazdasági területet, számos településen mintegy ezer ingatlant árasztott el, és utakat kellett lezárni a forgalom elől – közölte az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának sajtószóvivői irodája. Eddig 146 személyt kellett kitelepíteni.

A jelentés szerint Kárpátalja-szerte kétezer hektár mezőgazdasági művelésű terület, közel 280 ingatlan került víz alá a nap folyamán. A hegyvidéki térségben le kellett zárni négy közutat, közte a Munkács–Rohatin főútvonalat.

Árvíz Beregkisfalud főutcáján Fotó: MTI/Nemes János

Legsúlyosabb helyzet a Técsői és az Ilosvai járásokban alakult ki. Az előbbiben a Talabor (Tereblja) folyó Vonihovo (Vajnág) községnél átszakította a gátat, és elöntött 110 kertet és lakóházat. A folyó most három kilométeren át a régi ágában folyik, majd visszatér mostani medrébe.


Az Ilosvai járásban a Borzsa kiáradt vize nyolc településen több száz portát és ezerhektárnyi területet öntött el. A Huszti járásban három településen összesen 360 ingatlan került víz alá.

A napok óta tartó esőzés következtében árhullám indult el a kárpátaljai folyók felső szakaszánál Videó: youtube.com

Volócnál a megáradt Latorca lerombolt egy közúti hidat. A folyó szintje Munkácsnál megközelítette a 2001 márciusában mért történelmi maximumot. A városban a szakadó eső következtében utcákat árasztott el a víz, a Latorca áradása miatt a városban szombaton órákon át szünetelt a vízszolgáltatás. Andrij Baloga polgármester hétfőre összehívta a városi tanács (közgyűlés) rendkívüli ülését.

Az áradás sújtotta településeken 40 lakóházból 146 személyt telepítettek ki.
Kárpátalján jelenleg a katasztrófavédelem és a vízügyi szolgálat több mint 500 munkatársa dolgozik, munkájukat 50 jármű és 30 szivattyú, valamint szivattyúállomás segíti.

Neked ajánljuk
Földcsuszamlás és áradások kísérték az erősen csapadékos napokat Földcsuszamlás és áradások kísérték az erősen csapadékos napokat Újra felvette a harcot a hulladékkal a vízügyi géplánc Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam