2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elgondolkodtató: kiszáradt a 12 km hosszú Ramsko-tó

Eltűnt az 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó Észak-Hercegovinában. Szakemberek szerint a vízügyi szempontból rossz év és a fokozott áramfogyasztás következtében száradt ki. A helybéliek bajban vannak: a tó környékén a legtöbben a turizmusból élnek vagy állatokat tenyésztenek.

A tavat 1968-ban hozták létre a Rama folyóra épített vízerőmű vízforgalmának biztosítására. Kialakítására akkoriban 15,5 négyzetkilométer területet és 1147 objektumot árasztottak el, ezért 752 családnak, összesen 2939 embernek kellett elhagyni az otthonát.

Szomorú képsorok a Ramsko-tóról Fotó: youtube.com

A Mostartól 70, Szarajevótól 110 kilométere lévő, népszerű turistalátványosságnak számító, rikítóan kék színű tó a felső-ramai katlanban bújik meg, szigeteivel, félszigeteivel és az őket összekötő hidakkal festői látványt nyújt. A nemrég készült fotók és riportok alapján azonban most siralmas a látvány: minden olyan kopár, mint egy sivatagban.

Szakemberek szerint a Ramsko-tó a vízügyi szempontból rossz év és a fokozott áramfogyasztás következtében száradt ki. A tó környékén a legtöbben a turizmusból élnek vagy állatokat tenyésztenek. Ivo Ilcic vendéglátós az N1 csatornának arról beszélt, hogy valamikor a szenvedés szimbóluma volt a hely a kiköltöztetések miatt, később a szebb jövő reménye ébredt az emberekben.

A Hercegovina gyöngyszeme néven ismert terület óriási idegenfogalmi lehetőségekkel kecsegtetett, jelenleg viszont úgy néz ki, mint a szomorú múlt emlékeztetője – tette hozzá.

Szomorú azonban, hogy az aszály a világ több részén is problémát jelent. Ahogy arról már beszámoltunk, az Ibériai-félsziget leghosszabb folyóját, a Tajót is kiszáradás fenyegeti, ráadásul Olaszországban is komoly fejtörést okoz a csapadékhiány.

Neked ajánljuk
Keleten továbbra is tart az aszály A tartós aszály és a gabonaimport kimaradása a katasztrófa szélére sodorta Szomáliát Itthon a hortobágyi puszta kapott lángra Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam