2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvízvédelmi készültség van Magyarországon

Hazánkban jelenleg árhullám miatt két vízügyi igazgatóság területén, 230 km hosszon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.  A következő hat napban az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható a Túron és a Tiszán, valamint a II. fokú készültségi szint meghaladása várható a Bodrogon, illetve annak elérése a Fekete-Körösön, valamint a Tisza tokaji szelvényénél – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A közleményben azt írják, hogy a Tisza a teljes hazai szakaszon árad. A folyó a duzzasztásmentes szakaszokon Tiszabecsnél alacsony, alatta közepes vízállású. A Záhonytól kezdődő szakaszokon a vízjárást az erőművek üzemrendje jelentősen befolyásolhatja.

A  Vásárosnamény és az országhatár közötti szakaszon ma reggel 6 órától I. fokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe több mint 87 km-en. Jelenleg is tovább folytatódik az áradás, mely Tiszabecs és Tokaj között II. fokú készültség feletti vízállásokat eredményez.

Az áradó Tisza egy tiszadobi pontonhídnál  Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Túr folyó is jelentősen árad a többnapos esőzések hatására, ezért tegnap este 18 órától I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére került sor 76 km töltés mentén. A folyamatos áradás nagysága a mai napon meghaladja a II. fokú készültségi szintet.

A Szamos és a Kraszna folyóknál több mint 2,0-2,5 méteres áradás várható, de a vízállás nem éri el várhatóan a készültségi szintet.

A Bodrog is árad. A kialakult árhullámok levonulása tovább zajlik, a Latorca tegnap a késő esti órákban (12. 16-án 22 órakor) 868 cm-rel tetőzött Lékárdnál. Az apadás ütemes, a tetőzés óta eltelt időben közel 1,5 m-t csökkent a vízszint. Szlovák területen a Latorca alsó szakasza, valamint a Bodrog tovább árad. A Latorcán Nagykaposnál a III. fokú készültségi szintet meghaladó vízállással holnap estére jelezték előre a szlovák kollégák a tetőzést.

A Bodrogon Bodrogszerdahely térségében az előrejelzés szerint 19-én napközben a III. fokú készültségi szintet megközelítő tetőzésre kell számítani. A Bodrog Felsőbereckinél előreláthatólag III. fok közelében tetőzik kedd éjjel, Sárospatakon pedig szintén megközelítheti vagy el is érheti a legmagasabb fokú készültséget a hét közepén. 

Az  OVF kitért arra is, hogy az elmúlt napok jelentős csapadékmennyisége miatt a beregi belvízelvezető csatornákban a vízszintek jelentősen megemelkedtek.

Neked ajánljuk
Tragikus villámárvíz Kínában Csak kevés ország készült fel a vízválságra Mindulle lecsapott Japánra, áradások, sárcsuszamlások jöhetnek A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: ovf.hu
Vissza
Hírfolyam