2018. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot

Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot, Korcula, Mljet, Vis és Solta szigetét, valamint a Peljesac-félszigetet és az Adriai-tenger déli részét az Albániából érkező több tonna szemét miatt, amelyet az erős déli szél hatására az áramlat sodor ki a partokra.

A hulladék nagy része műanyag, amely lassan bomlik le és válik mikroműanyaggá, majd évszázadokig a tengerben marad.

Ezeket az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket a halak tápláléknak hiszik és megeszik, de bekerülnek a városok vízvezetékrendszerébe is.

Horvátország már többször kérte az Európai Bizottságot, hogy tegyen megfelelő lépéseket az ökológiai katasztrófa elhárítása érdekében az Adriai-tengeren.
Habár Albánia aláírta a Barcelonai Egyezményt – a Földközi-tenger melletti országok megállapodása tengerük környezetvédelmének összehangolására, elsősorban a szénhidrogén- és hulladékszennyezés ellen –, az onnét érkező szemét mennyisége nem csökken.

Albánia 2009 áprilisa óta tagja a NATO-nak, ezenkívül az Európai Unióhoz is felvételi kérelmet adott be 2014-ben. Dubravka Suica dubrovniki származású európai parlamenti képviselő szerint a tagjelölt országnak kötelessége betartani és alkalmazni az uniós jogszabályokat, az EB-nek pedig támogatnia kell ezeket az országokat abban, hogy az egyezményben foglaltakat teljes mértékben végrehajtsák.

Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
10 éves a Bélaműhely 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt 2018 a földrengések éve lehet 21. századi számvetés: a víz az úr 3D-s térképen az elárasztott városok