2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot

Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot, Korcula, Mljet, Vis és Solta szigetét, valamint a Peljesac-félszigetet és az Adriai-tenger déli részét az Albániából érkező több tonna szemét miatt, amelyet az erős déli szél hatására az áramlat sodor ki a partokra.

A hulladék nagy része műanyag, amely lassan bomlik le és válik mikroműanyaggá, majd évszázadokig a tengerben marad.

Ezeket az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket a halak tápláléknak hiszik és megeszik, de bekerülnek a városok vízvezetékrendszerébe is.

Horvátország már többször kérte az Európai Bizottságot, hogy tegyen megfelelő lépéseket az ökológiai katasztrófa elhárítása érdekében az Adriai-tengeren.
Habár Albánia aláírta a Barcelonai Egyezményt – a Földközi-tenger melletti országok megállapodása tengerük környezetvédelmének összehangolására, elsősorban a szénhidrogén- és hulladékszennyezés ellen –, az onnét érkező szemét mennyisége nem csökken.

Albánia 2009 áprilisa óta tagja a NATO-nak, ezenkívül az Európai Unióhoz is felvételi kérelmet adott be 2014-ben. Dubravka Suica dubrovniki származású európai parlamenti képviselő szerint a tagjelölt országnak kötelessége betartani és alkalmazni az uniós jogszabályokat, az EB-nek pedig támogatnia kell ezeket az országokat abban, hogy az egyezményben foglaltakat teljes mértékben végrehajtsák.

Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János Kínában rengeteg halálos áldozatot követelhetett az árvíz Óvatosan a bioműanyaggal! A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam