2019. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot

Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot, Korcula, Mljet, Vis és Solta szigetét, valamint a Peljesac-félszigetet és az Adriai-tenger déli részét az Albániából érkező több tonna szemét miatt, amelyet az erős déli szél hatására az áramlat sodor ki a partokra.

A hulladék nagy része műanyag, amely lassan bomlik le és válik mikroműanyaggá, majd évszázadokig a tengerben marad.

Ezeket az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket a halak tápláléknak hiszik és megeszik, de bekerülnek a városok vízvezetékrendszerébe is.

Horvátország már többször kérte az Európai Bizottságot, hogy tegyen megfelelő lépéseket az ökológiai katasztrófa elhárítása érdekében az Adriai-tengeren.
Habár Albánia aláírta a Barcelonai Egyezményt – a Földközi-tenger melletti országok megállapodása tengerük környezetvédelmének összehangolására, elsősorban a szénhidrogén- és hulladékszennyezés ellen –, az onnét érkező szemét mennyisége nem csökken.

Albánia 2009 áprilisa óta tagja a NATO-nak, ezenkívül az Európai Unióhoz is felvételi kérelmet adott be 2014-ben. Dubravka Suica dubrovniki származású európai parlamenti képviselő szerint a tagjelölt országnak kötelessége betartani és alkalmazni az uniós jogszabályokat, az EB-nek pedig támogatnia kell ezeket az országokat abban, hogy az egyezményben foglaltakat teljes mértékben végrehajtsák.

Neked ajánljuk
Tovább nőtt az indonéz áradások áldozatainak száma Két óra alatt egy hónapnyi csapadék: villámárvíz pusztított Rio de Janeiróban A soproni egyetemistákkal együtt mi is megtanulhatunk jól szelektálni Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat!
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam