2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Arctalan gyilkos elől menekülnek

Erősen hallatták hangjukat az afrikai országok képviselői a bonni klímacsúcson. Az éghajlatváltozás hatásai miatt kialakuló tartós aszály, a vízhiány, valamint az árvizek egyre több társadalmi konfliktust generálnak. A globális klímaváltozás, ez a súlyosan fenyegető veszély áll egyik okként a napjainkban kibontakozó migrációs válság hátterében is.

NAGY A BAJ


Az afrikai gazdálkodók kénytelenek új legelőket keresni az állataik számára, miután a korábbi, hagyományos legeltetési területeik egyszerűen kiszáradtak. Az állattenyésztők egyre többször keverednek heves szóváltásba, sőt tettlegességig fajuló összetűzésekbe a helyi farmerekkel.

Több áldozatot szed a klímaválság Nigériában, mint a Boko Haram. Október közepén egy nigériai faluban, Nkyie Doghwróban szabadultak el a gyilkos indulatok. A régióban élő állattenyésztők és a farmerek között elszabadult véres konfliktusban 29 ember vesztette életét.

Tömegek menekülnek a klímaváltozás miatt Fotó: youtube.com

„Ebben a szinte már elfeledett viszályban az elmúlt 15 év során több mint 60 ezer ember halt meg, közel négyszer annyi, mint a Boko Haram terrorista csoport által végrehajtott és vállalt terrorcselekményekben” – írja a stockholmi Nemzetközi Béketeremtő Intézet (SIPRI) éves jelentése.

 


„Az egyéb társadalmi, gazdasági és politikai összetevők mellett az éghajlatváltozás hatásai is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ezek a konfliktusok megoldódjanak” – mondta Dan Smith, a SIPRI igazgatója, aki az éghajlatváltozás és a biztonság közötti kapcsolatot hangsúlyozta.

Elkeseredett és mindenre elszánt tömegek indulnak a nagyvilágba

„Az éghajlatváltozás egyértelműen felismerhető a szíriai, egyiptomi és jemeni konfliktusok összetett mozaikjában” – húzza alá Rob van Riet éghajlatszakértő, a Világ Jövője Tanácsának (World Future Council) tagja.

Tengerből kimentett illegális bevándorlók Fotó: MTI/EPA/Miguel Paquet

A Mercator Kutatóintézet szerint a régiók tömeges elszegényedése kezelhetetlen méretű migrációhoz vezethet, ami nemcsak az adott országon belüli, hanem országokon túli feszültségeket indukál. „Nagyon nehéz megjósolni, hogy egyes társadalmak hogyan tudnak majd megbirkózni egy ilyen masszív népességmozgással” – teszi hozzá Kalkuhl, aki kiemelte: évtizedeknek kell eltelnie ahhoz, hogy érezzük az „intelligens éghajlat-politika” jótékony hatásait.

VALAMIT TENNI KELL

Dan Smith igazgató szerint egy, az ENSZ égisze alatt működő olyan intézményt kellene létrehozni, amelynek a biztonsági kockázatok felmérése lenne a fő feladata.

A globális klímaváltozás hatására kialakult migrációs válság csak akkor lesz felszámolható, ha nemzetközi összefogással sikerül kiküszöbölni az éghajlatváltozással legjobban sújtott régiók, így különösen a Közel-Kelet és Afrika egyes országaiban akuttá vált válságot.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam