2019. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly gondokat okoz a belvíz

Az elmúlt napok esőzése komoly károkat okozott az országban. Most több szakaszon is mérsékelték az árvízvédelmi készültséget, de a belvíz egyre nagyobb területen okoz gondot – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez kedden eljuttatott közleményéből.

Az országban 566 kilométer hosszon van elrendelve árvízvédelmi készültség: ebből már csak 68 kilométeren másod-, 498 kilométeren elsőfokú van érvényben. Az érintett vízfolyások: a Bodrog, a Fekete-Körös, a Kraszna, a Lónyay főcsatorna, a Palád-patak, a Ronyva-patak, a Sár-Éger főcsatorna, a Szamos, a Tisza és a Túr. A Bodrog hosszan elnyúló áradása még tart, tetőzése Felsőbereckinél kevéssel a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint körül várható csütörtökön, Sárospataknál várhatóan csütörtök-pénteken tetőzik a folyó, megközelítve a harmadfokú készültségi szintet.

A Tiszán Záhony térségében kedden várható a tetőzés. A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés a másodfokú készültségi szint körül várható csütörtökön. Alatta, Tiszapalkonya és Tiszakeszi térségében a másodfokú készültségi szint alatti tetőzésekre lehet számítani, míg a Tisza középső szakaszán az elsőfokú készültségi szint környékén, illetve azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében. A Túron levonuló árhullám Garbolcnál hétfő este tetőzött a II. fokú készültségi szintet meghaladó vízállással, azóta lassú apadás figyelhető meg. A Szamoson csak kisebb vízszintemelkedések jelentkeztek, jóval a készültségi szintek alatt. A Krasznán is tetőzött az árhullám.

Az elmúlt napok esőzését követően belvízzel elárasztott terület a Zala megyei Murarátka közelében  Fotó: MTI/Varga György

A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén is árhullámok indultak meg. Jelentősebb vízszintemelkedés a Fekete-Körösön jelentkezett. A Hármas-Körös alsó szakaszán a Tiszán levonuló árhullám visszaduzzasztó hatása okoz vízszintemelkedést, de ott is csak az elsőfokú készültségi szintek meghaladása várható. A készültséggel érintett védvonalak mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el a vízügyi dolgozók, különös tekintettel a fejlesztés alatt álló védelmi szakaszon. A Tiszán levonuló árhullám miatt a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárására is szükség van.

A belvíz miatt már 42 szakaszon kell védekezni: 26 szakaszon első-, 16 szakaszon másodfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött területek nagysága már csak 15 ezer hektár: ebből csaknem 7 ezer hektár vetés, szántó – olvasható az OVF közleményében.

Neked ajánljuk
Magyarország is érintett „ a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz” drámájában A jövőre nézve is óriási szerepe lehet a Budapesti Víz Világtalálkozónak Felvillanyozó statisztika: rekordmértékben bővült az elektromosautó-állomány Ismét díjat kapott a magyar napelemes tetőcserép Ha a szívószálról lemondani nem akaródzik, válassza műanyag helyett a makarónit!
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam