2021. március 9., Fanni, Franciska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van, ahol több a hó

Míg idehaza már megint le kell mondanunk a fehér karácsony miliőjéről, addig az Alaszkai-hegységben kétszer annyi hó hullik, mint az 1800-as években. A Scientific Reports folyóiratban publikált tudományos cikk szerint a karbonemisszió és a károsanyag-kibocsátás okozza a bolygó felmelegedését, valamint a szélsőséges időjárás számlájára írható természeti katasztrófákat.

A Dartmouth College, a Maine-i Egytem és a New Hampshire-i Egyetem tudósai által végzett kutatás szerint az ipari korszak beköszöntével jelentősen megnőtt az Alaszkai-hegységben hulló hó mennyisége.

Az Alaszkai-hegységben rengeteg hó hullik Fotó: Wikipedia

Míg 1600 és 1840 között évente 2,5 méter hó esett a térségben, ez azóta évi átlag 5,5 méterre nőtt.

A kutatókat megdöbbentette ez a hatalmas változás: „Többször is ellenőriztük az eredményeket, hogy biztosak legyünk abban, amit találtunk” – mondta  Erich Osterberg, a Dartmouth College tudósa.

A szakemberek két jégmintát elemeztek, amelyeket az alaszkai Denali Nemzeti Parkban, a Hunter-hegyről gyűjtöttek 4 ezer méter magasságban.

A tanulmány szerint a trópusi óceánok felmelegedésének köszönhetően felerősödik a meleg, nedves levegő áramlása, és ez okozza a hómennyiség növekedését.

„Amerre csak nézünk a Csendes-óceán északi térségében, a trópusi óceánok melegedésének hatását tapasztaljuk. A téli időjárás teljesen más most, mint 200 évvel ezelőtt" – mutatott rá Dominic Winski, a jelentés egyik szerzője.

A tudósok szerint a karbonemisszió, az ipari termelés okozta károsanyag-kibocsátás okozza a bolygó felmelegedését, amelynek következtében felerősödnek a szélsőséges időjárási jelenségek, a szárazságok és az áradások, egyre gyakoribbakká válnak a pusztító viharok.

Neked ajánljuk
Valósággá válhatnak a Holnapután című katasztrófafilm képsorai? A klímaváltozás okozhatta az emberéleteket követelő gleccserszakadást A téli turizmus is alkalmazkodhat a kedvezőtlen klímatrendekhez Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában Az elmúlt két évben több mint 3000 tonna szeméttől tisztult meg Debrecen
Tovább a forrásra: parameter.sk
Vissza
Hírfolyam