2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Minden csepp számít – mi lesz veled Fokváros?

Fokváros turistáit már a repülőtéren óriási feliratok figyelmeztetik a városban uralkodó kritikus helyzetre, miszerint fogyóban a víz. A szállodák és a városvezetés fenntartható használatot sürget. A helyi víztározók szinte teljesen kiürültek – a lakosok fejenként legfeljebb napi 87 liter vizet használhatnak.

Fokváros azért került bajba, mert zsinórban több nagyon száraz tél követte egymást (déli félteke lévén itt most van nyári időjárás), és a város tározóiban kiürültek a tartalékok. December közepére a tartalékok körülbelül harmada állt rendelkezésre, és a hatóságok által Zéró Napnak aposztrofált idő már közeleg: ekkor a tározókban 13,5 százalék alá csökken a víz mennyisége. Ettől a naptól kezdve a városban kétszáz vízvételi pont áll rendelkezésre, és a lakosság csak innét szerezheti be vízadagját.

Minden csepp számít Fotó: Pixabay

A december 18-án végzett számítások alapján a Zéró Nap 2018. április 29-én jön el.

Miközben a város igyekszik alternatív megoldásokat találni a víz pótlására, a lakosok fejenként napi 87 liter vizet fogyaszthatnak. Ezt a mennyiséget úgy tudják kihasználni, ha

legfeljebb kettő percig zuhanyoznak, fogmosás közben elzárják a vízcsapot, nem húzzák le otthon minden alkalommal a vécét, és ha mégis, akkor újrahasznosított vízzel öblítenek, nem locsolják a kerti növényeket, és nem frissítik a vizet az úszómedencékben.

Szintén javasolt kézmosás helyett a vízmentes fertőtlenítő szappanok használata. De amíg a város alig tudja tartani a napi 500 millió literes fogyasztási korlátot, Damoklész kardja továbbra is függ fölötte.

Neked ajánljuk
Vízválság és klímaháború jelen időben: 17 millió ember sorsa a tét Jeges ötlet: a vízválsággal küzdő Fokvárosba jéghegyeket vontatnának Emberi felelőtlenség miatt van vízválság Afrikában? A ruhaipar a túlfogyasztás súlyosan szennyező motorja Arcfelismeréssel védik a halak egészségét
Tovább a forrásra: travelo.hu
Vissza
Hírfolyam