2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszta vizet a pohárba? Egyáltalán van ilyen?

Az utóbbi években felbukkantak a természetes ásványvizek mellett az önmagukat csak Pure, azaz színtiszta vízként hirdető termékek, amelyek saját állításuk szerint nem tartalmaznak semmi mást, csak H2O-t. Az Oregon Állami Egyetem professzora most tiszta vizet öntött a pohárba.

„Tökéletesen tiszta víz nem létezik” – állítja May Nyman, az Oregon Állami Egyetem kémiaprofesszora. A víz ugyanis szereti magába szívni a környezetében megtalálható kémiai anyagokat.

May Nyman professzor szerint nem létezik teljesen tiszta víz Fotó: Pixabay

A víz molekulája úgy néz ki, mint Miki egér feje, azaz két hidrogénmag kapcsolódik rá egy oxigénre. Miután különböző töltésekkel rendelkeznek, így a molekula ezen „füleken” át lép interakcióba és kapcsolódik össze a többi vízmolekulával. Azonban más molekulákkal, anyagokkal is képesek ilyen módon kapcsolódni, így ami elhalad mellettük, azt magukhoz szívják.

Minél tisztább a víz, annál erősebben próbál más anyagokat is magába szívni a víz molekulája. Emiatt nem lehetséges előállítani sem, hiszen egy idő után a víz elkezdené az éppen tárolóként szolgáló eszközből kivonni az ionokat.

A legjobb példa erre az Oroszországban található Bajkál-tó, ahol bizonyos részeken egy szerves anyagokat fogyasztó rák segítségével tudnak majdnem tiszta vizet előállítani (az állat elfogyaszt mindent, kivéve a víz molekuláit), mely azonban pohárba öntve azonnal elkezdi marni az üveget, és már szívja is magába az ionokat.

Nyman szerint a teljesen tiszta víz technológiája kifejlesztésére még biztosan hosszú éveket kell várni.

Neked ajánljuk
Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Zombitűz helyében olvadéktó a Föld legfagyosabb vidékén Télen még több menhelyi állat szorul segítségre Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam