2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszta vizet a pohárba? Egyáltalán van ilyen?

Az utóbbi években felbukkantak a természetes ásványvizek mellett az önmagukat csak Pure, azaz színtiszta vízként hirdető termékek, amelyek saját állításuk szerint nem tartalmaznak semmi mást, csak H2O-t. Az Oregon Állami Egyetem professzora most tiszta vizet öntött a pohárba.

„Tökéletesen tiszta víz nem létezik” – állítja May Nyman, az Oregon Állami Egyetem kémiaprofesszora. A víz ugyanis szereti magába szívni a környezetében megtalálható kémiai anyagokat.

May Nyman professzor szerint nem létezik teljesen tiszta víz Fotó: Pixabay

A víz molekulája úgy néz ki, mint Miki egér feje, azaz két hidrogénmag kapcsolódik rá egy oxigénre. Miután különböző töltésekkel rendelkeznek, így a molekula ezen „füleken” át lép interakcióba és kapcsolódik össze a többi vízmolekulával. Azonban más molekulákkal, anyagokkal is képesek ilyen módon kapcsolódni, így ami elhalad mellettük, azt magukhoz szívják.

Minél tisztább a víz, annál erősebben próbál más anyagokat is magába szívni a víz molekulája. Emiatt nem lehetséges előállítani sem, hiszen egy idő után a víz elkezdené az éppen tárolóként szolgáló eszközből kivonni az ionokat.

A legjobb példa erre az Oroszországban található Bajkál-tó, ahol bizonyos részeken egy szerves anyagokat fogyasztó rák segítségével tudnak majdnem tiszta vizet előállítani (az állat elfogyaszt mindent, kivéve a víz molekuláit), mely azonban pohárba öntve azonnal elkezdi marni az üveget, és már szívja is magába az ionokat.

Nyman szerint a teljesen tiszta víz technológiája kifejlesztésére még biztosan hosszú éveket kell várni.

Neked ajánljuk
Nagyinterjú Áder Jánossal fenntarthatóságról, egyéni felelősségről és teremtésvédelemről 125 éves „a magyar delfin” olimpiai sikere Kristálytisztán és élvezetesen a vízről Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam