2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem tudományos prognózis, hanem a valóság: vízkrízis Fokvárosban

Csak három hónapra elég a víz Fokvárosban. A dél-afrikai kormányzat arra figyelmeztet, hogy ha a nyári kánikulával küzdő nagyvárosban nem sikerül széles körben rávenni a lakosságot a vízzel való takarékoskodásra, akkor április 22-én el fogják zárni a vízcsapokat, mivel nem marad víz a tározókban.

Forrás: University of Cape Town (www.uct.ac.za)

Amennyiben ez megtörténik, Fokváros lesz a világon az első nagyváros, amely kifogy az ivóvízből, nyilatkozta Anthony Turton, a dél-afrikai Free State Egyetem Környezetgazdálkodási Központjának professzora a The New York Timesnak.

„Ez nem egy közelgő válsághelyzet, benne ülünk nyakig a krízisben” – mondta.

A fokvárosi vízhiány alapvetően a rekordhosszú, több éve tartó aszály eredménye, és mivel a fokvárosi vízhálózatot nem úgy tervezték, hogy kibírjon ilyen hosszú csapadékmentes időszakot, a helyzet mostanra katasztrofálissá vált. A meteorológusok és klímakutatók szerint nyilván nem fog örökké tartani a mostani szárazság, a tél közeledtével lehet majd számítani nagyobb mennyiségű csapadékra, de a trend, amit jelez, több mint aggasztó. Dél-Afrika nyugati csücske a következő évtizedekben egyre gyakrabban fog szembesülni a mostanihoz hasonló aszályos időszakokkal.

Január elsejétől 6-os szintű vízkorlátozás van érvényben Fokvárosban. A városvezetés szinte könyörög a lakossághoz, hogy próbálják meg fejenként 87 liter alá csökkenteni a napi vízfogyasztásukat. Hogy ez mennyire kevés? 87 liter víz körülbelül négy perc zuhanyzás alatt folyik el, vagy nyolc perc alatt, ha víztakarékos zuhanyfejjel fürdünk.

Figyelmeztető plakát Fokváros nemzetközi repülőterének mosdójában  Fotó: Lisa Scriven
Neked ajánljuk
Keleten továbbra is tart az aszály Itthon a hortobágyi puszta kapott lángra Azt hitték, mást látnak, de az űrszemét izzott Dél-Afrika felett (videók) A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam