2019. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint légkondicionáló

Egy új, vízalapú légkondicionálót fejlesztettek ki szingapúri tudósok, amely a jelenleg használatos technológiánál jóval kevésbé terheli a Föld légkörét. A következő generációs klímaberendezés bármilyen vegyi hűtőközeg és kompresszor nélkül képes a levegőt lehűteni, és mintegy 40 százalékkal energiahatékonyabb a jelenleg széles körben elterjedt berendezéseknél. 

A National University of Singapore kutatói új eljárást találtak a levegő hűtésére – jelentették be az egyetem honlapján. Az eljárásban a hűtés előtt a levegőt innovatív, papírszerű párátlanító membránokon vezetik át, amely azután egy, vízcsatornákat tartalmazó hűtőrendszeren halad át, így gyakorlatilag a víz képezi az egyetlen hűtőközeget a berendezésben. Az új klímaberendezés 18 Celsius-fokos hőmérséklet elérésére alkalmas.

A különleges légkondicionáló feltalálói  Fotó: Nus News

A technológia további előnye, hogy a levegőből a párátlanítás révén jelentős mennyiségű tiszta vizet állít elő (a hűtéshez használt vízmennyiség 15-szöröse), ami az ivóvízellátási nehézségekkel küzdő Szingapúrban ugyancsak nem mellékes szempont.

A légkondicionálók – nagy energiafogyasztásuk és a bennük alkalmazott agresszív üvegházgázok miatt – hatalmas mértékben járulnak hozzá a klímaváltozáshoz.

A hagyományos klímaberendezések azonban amellett, hogy falják az áramot, a légkörre rendkívül káros vegyi anyagokat, úgynevezett hűtőközegeket tartalmaznak, mint például a klór-fluor-szénhidrogének.

A hűtőközegként alkalmazott fluorozott szénhidrogének nagymértékben hozzájárulnak az üvegházhatáshoz és klímaváltozáshoz. Az előrejelzések szerint ennek mértéke a teljes üvegházgáz-kibocsátás ötödét is elérheti az évszázad közepére, és tekintettel arra, hogy a század végéig kedvezőtlen esetben akár 5 Celsius-fokkal is emelkedhet a légköri átlaghőmérséklet az iparosodás előtti állapothoz képest, becslések szerint

az új technológia bevezetése önmagában 1 fokkal mérsékelheti az emelkedés mértékét, ami nagy jelentőséggel bírhat.

A piacon egyébként nemrégiben megjelent egy másik, hasonlóan környezetbarát innováció is: egy indiai startup Új-Delhiben időközben feltalált egy méhkaptárra hasonlító pénztárca- és környezetbarát klímarendszert, amely legalább annyira hatékony, mint a hagyományos verziók.

Neked ajánljuk
Nagy változások jönnek Tiszalökön Félig telt poharak: így küzdenek a vízhiány ellen Indiában Környezettudatos magyar találmány: biciklivel hajtható hurkatöltő Tovább szigorították az ivóvízminőségre vonatkozó követelményeket Lengemesék újra a mozikban
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam