2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elsavasodnak az édesvizek

Számos tanulmány figyelmeztet arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok égetése nyomán emelkedő légköri szén-dioxid-szint miatt az óceánok savasodnak, és ez komoly fenyegetést jelent a biológiai sokféleségükre, produktivitásukra és élővilágukra. A probléma azonban nem csak az óceánokat érinti: szakemberek szerint  az édesvizek pH-értéke 2100-ra 0,3 egységnyivel csökkenhet.

Bár bolygónk vízkészletének mindössze egyetlen százaléka édesvíz, ám ez ad otthont a Föld teljes halállománya 40 százalékának. Egy friss tanulmány szerint pedig a CO2 okozta savasodás problémája ezeket a vízkészleteket sem kíméli. A tudósok most négy nagy németországi vízgyűjtőt vizsgáltak meg az 1981 és 2015 közötti időszakból származó adatokat felhasználva.

Linda Weis, a kutatás vezetője elmondta, hogy a vizsgált 35 évben folyamatosan emelkedett a vizek szén-dioxid-tartalma, a pH-értékük pedig 0,3 egységgel csökkent.

A tanulmány szerint az édesvizek rohamos ütemben savasodhatnak Fotó: Pixabay

Mindez azt jelenti, hogy az édesvizek talán gyorsabb ütemben savasodnak, mint az óceánok, amelyek esetében 2100-ra várható a pH-érték 0,3 egységnyi csökkenése.

Caleb Hasler, a Winnipegi Egyetem munkatársa úgy véli, az édesvizek savasodásának első következménye a rossz vízminőség lehet, mivel a méregtermelő baktériumok remekül érzik magukat a magas szén-dioxid-tartalmú környezetben. Ám a lehetséges ökológiai és gazdasági következményeknek a kiértékeléséhez újabb tanulmányokra lesz szükség.

Neked ajánljuk
Áradnak a hazai folyók A klímaváltozás a Balatont sem kíméli Plasztikpalackból fontak vízre kerítést „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam