2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Éhínség és szomjúság: százezrek menekülhetnek a klímaváltozás elől

Ahogy a civilizációnk élelmiszer-ellátását biztosító termőföldek egyre inkább elsivatagosodnak és erodálódnak, az éhínség és a vízhiány elől mind többen vándorolnak majd Európába. Ők a klímamenekültek, s számuk várhatóan folyamatosan növekedni fog.

A Columbia University tudósainak a Science szaklapban közzétett tanulmánya szerint az évszázad végére 660 ezerre nőhet az évente Európában elviselhető hőmérsékletet és ivóvízzel ellátott mindennapokat kereső klímamenekültek száma, ha a jelenlegi felmelegedési tendenciák tovább folytatódnak.

A kutatók a helyi időjárást, pontosabban a 20 Celsius-foknál melegebb napok száma és a menekültek számának növekedése közötti kapcsolatot vizsgálták a 2000 és 2014 közötti adatokból kiindulva.

Százezrek menekülhetnek a klímaváltozás elől Fotó: Pixabay

A jövőre nézve azzal számoltak, hogy az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének azon szcenáriója érvényesül, mely 4,8 Celsius-fokos felmelegedést prognosztizál az évszázad végére az ipari forradalom előtti klímához képest. Ez esetben

188 százalékkal nőne a menekültek létsszáma 2100-ra.

A szakemberek elmondták, hogy a menekültek létszámának ilyen mértékű növekedése akkor következhet be, ha a felmelegedés tovább folytatódik.

Másrészt befolyásolhatja, adott esetben csökkentheti a migrációt, ha kellő mértékben tud az egyre melegebb éghajlatú országokban a lakosság alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. Ez jelentheti az infrastruktúra korszerűsítését vagy szárazságtűrő növényfajok kifejlesztését.

Az Environmental Research Letters tanulmánya már rámutatott, hogy

az évszázad végére a bolygó több pontja is lakhatatlanná válik az emberek számára az ott uralkodó hőség miatt.

A probléma azonban nem csak ez: az emberi test az izzadással hűti magát. Az izzadság elpárolog a bőrön keresztül, így adja le a fölös hőt a test. Azonban a túlságosan párás levegőben ez a folyamat lelassul, vagy meg is állhat, ami halálhoz vezethet.

Azok a régiók, amelyek a leginkább lakhatatlanná válnak, mindenképpen a páradús levegőjű területek is, nem csak a sivatagok. A klímaváltozás az évszázad során ilyen problematikus térséggé teszi az Amazonas esőerdőt, Afrikai nyugati részét és közepét, Észak-Indiát, Kelet-Kínát, valamint az Egyesült Államok délkeleti részét.

Neked ajánljuk
Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Szilánkokra törhet a Thwaites, a végítélet napi gleccser A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam