2018. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Rendbe teszik a Dunát

A Dunán évtizedek óta nem végeztek fenntartási-karbantartási munkákat, emiatt nagyon alacsony a hajózható napok száma, ráadásul így a folyó hajózhatósági szempontból nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak sem. Most nettó 1,3 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre.  

Az Utiber Közúti Beruházó Kft., a Viziterv Consult Kft., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tervezheti a Duna jobb hajózhatóságához szükséges fejlesztéseket, nettó 1,3 milliárd forintért – tette közzé a ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Közbeszerzési Értesítőben. A munkát az EU finanszírozza.

A közlemény kitér arra, hogy a magyar Duna-szakasz a Rajna–Majna–Duna közel 3300 km-es víziútrendszer középső részén helyezkedik el, ezért meghatározó jelentőségű a kelet-nyugati hajózás tekintetében.

Komoly fejlesztések várnak a Dunára Fotó: Pixabay

A Dunán évtizedek óta nem végeztek fenntartási-karbantartási munkákat, minek eredményeként ma már a hajózható napok száma 250 nap alá csökkent. Így hajózhatósági szempontból nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak.

A felmérések szerint a Szob és a déli országhatár közötti szakaszon összesen 31 helyszínen, összességében közel 52 kilométeren kell a hajózhatóság javítása érdekében beavatkozni a vízgazdálkodás, a környezet- és természetvédelem követelményeit is kielégítő módon.

Az előzetesen becsült beavatkozási helyszínek száma a Szap és Szob közötti szakaszon 12, az érintett folyószakasz hossza pedig 40 kilométer.

Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Dvořák: A vízimanó „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából 12 millió hollandot veszélyeztet a tengerszint-emelkedés