2018. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Ahogy a víz, úgy az összefogás sem ismer határokat

Magyar és szerb tudományos intézmények fogtak össze a klímaváltozás okozta hidraulikus veszélyek miatt. A Water@RISK elnevezésű IPA-projekt égisze alatt létrejött együttműködés nyitókonferenciáján a szakemberek amellett, hogy a régiót érintő vízgazdálkodási tervekről tanácskoztak, bejelentették, hogy hamarosan egy aszály- és belvíz-kutatóközpontot is létrehoznak.

A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási helyzetek, amelyek komoly hidrológiai veszélyt is jelentenek – az aszály és a belvíz fenyegeti leginkább a határon átnyúló régió fenntartható fejlődését. 

Ladányi Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársa kiemelte: a jövőre vonatkozóan azt prognosztizálják, hogy egyre gyakoribbak lesznek az aszályos és a belvizes esztendők. Emiatt fel kell készülni a mezőgazdaságot, a természetvédelmet és a vízgazdálkodást érintő kihívásokra. 

 

A projekt során olyan vízgazdálkodási terveket dolgoznak ki, amelyek segítségével növelni lehet a régió klímaváltozással szembeni ellenálló képességét.

Benyhe Balázs, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízrajzi referense szerint az aszály, az árvíz és a belvíz elleni védekezésre nemzetközi szintű megoldást kell találni. 

A magyar partnerek mellett az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara és a Vajdaság Vizei Közvállalat is részt vesz a kutatásban. „Nagy kihívás ez számunkra, hiszen ez egy olyan probléma, amely nem ismer határokat, tehát a belvízproblémát, szárazságproblémát közösen kell megoldanunk” – hangsúlyozta Nagy Imre, a Földrajzi Intézet és az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kar tanára. 

A Water@RISK-projekt eredményei jelentős mértékben hozzájárulnak majd a határon átnyúló vízgazdálkodási rendszerek fejlesztéséhez, illetve az aszály és a belvíz kockázatának csökkentéséhez.

Az összefogás részeként megalapítják a HUSRB Aszály és Belvíz Kutató és Monitoring Központot is, ahol magyar és szerb szakértők próbálnak majd megoldást találni a klímaváltozás okozta hidrológiai veszélyekre.

Tovább a forrásra: pannonrtv.com
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
12 millió hollandot veszélyeztet a tengerszint-emelkedés A fenntartható fejlődéshez fenntartható vágyak kellenek A jeges-tengeri jégolvadás további súlyos aszályokat okozhat Kaliforniában egy tanulmány szerint A klímaváltozás arcai A meleg tél miatt máris támadnak a gombák