2018. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Feltöltötték a világ egyik legnagyobb sivatagi víztározóját

A világ legnagyobb, sótlanított vízkészletének ad helyet az a Liwa sivatagban található gigantikus víztározó, amelyet most mintegy 26 milliárd liter, emberi fogyasztásra alkalmas vízzel töltöttek fel. Ez a mennyiség vészhelyzet esetén hónapokig elegendő lehet a térség vízellátására.

Az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabitól nem messze található nemcsak az olajemirátus, hanem a Föld egyik legnagyobb víztartaléka. A gigantikus tárolót 2010-ben kezdték építeni, és most töltötték tele friss vízzel.

A gigantikus tározóban található vízmennyiség elegendő az ország valamennyi lakója számára, 3 hónapon keresztül, fejenként 180 liter fogyasztással számolva.

A víztározóban annyi víz van, hogy legalább tízezer olimpiai medencét is fel lehetne vele tölteni Fotó: Pixabay

 

A tároló Abu-Dzabitól nagyjából 200 kilométerre található. A város tengerpartján lévő üzemben – ahol a tengervíz sótalanítását végzik – különleges rendszer pumpálja át egy vezetékrendszeren a fogyasztásra alkalmassá tett vizet.

A tároló megtöltésének bejelentésekor az ország illetékes tisztviselői kiemelték: a sivatagban felhalmozott víztartalék fontos, de nem kizárólagos eleme az ország vízstratégiájának. Folyamatosan dolgoznak azokon az innovatív megoldásokon, melyek révén további tartalékok képezhetők.

A projekt teljes költségvetése 435 millió dollár, azaz több mint 115 milliárd forint volt.

Az országban remélik, hogy stratégiai víztartalékuk globális viszonylatban is irányadó lesz a sivatagos régiók államai számára.

Neked ajánljuk
Kaktusz mint víztározó? Víz nélkül nincs jövőnk Naperőművel és víztározóval bővült egy nyíregyházi gimnázium Évente több mint fél magyarországnyi erdőt pusztítanak el gazdasági okok miatt Mikor cseréld le a hűtőt?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam