2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feltöltötték a világ egyik legnagyobb sivatagi víztározóját

A világ legnagyobb, sótlanított vízkészletének ad helyet az a Liwa sivatagban található gigantikus víztározó, amelyet most mintegy 26 milliárd liter, emberi fogyasztásra alkalmas vízzel töltöttek fel. Ez a mennyiség vészhelyzet esetén hónapokig elegendő lehet a térség vízellátására.

Az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabitól nem messze található nemcsak az olajemirátus, hanem a Föld egyik legnagyobb víztartaléka. A gigantikus tárolót 2010-ben kezdték építeni, és most töltötték tele friss vízzel.

A gigantikus tározóban található vízmennyiség elegendő az ország valamennyi lakója számára, 3 hónapon keresztül, fejenként 180 liter fogyasztással számolva.

A víztározóban annyi víz van, hogy legalább tízezer olimpiai medencét is fel lehetne vele tölteni Fotó: Pixabay

 

A tároló Abu-Dzabitól nagyjából 200 kilométerre található. A város tengerpartján lévő üzemben – ahol a tengervíz sótalanítását végzik – különleges rendszer pumpálja át egy vezetékrendszeren a fogyasztásra alkalmassá tett vizet.

A tároló megtöltésének bejelentésekor az ország illetékes tisztviselői kiemelték: a sivatagban felhalmozott víztartalék fontos, de nem kizárólagos eleme az ország vízstratégiájának. Folyamatosan dolgoznak azokon az innovatív megoldásokon, melyek révén további tartalékok képezhetők.

A projekt teljes költségvetése 435 millió dollár, azaz több mint 115 milliárd forint volt.

Az országban remélik, hogy stratégiai víztartalékuk globális viszonylatban is irányadó lesz a sivatagos régiók államai számára.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam