2019. március 25., Irén, Írisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvízveszély van Franciaországban

A Rajna több helyen már kilépett a medréből, Párizsban, ahol várhatóan pénteken tetőzik a Szajna, az alsó rakpartokat lezárták. Az emelkedő vízszint miatt a fővárosi vezetés úgy döntött, hogy az RER (regionális vasúthálózat) több Szajna menti megállóját lezárják, s legalább péntekig nem állnak meg a szerelvények a belvárosi megállókban.

A francia meteorológiai szolgálat a francia megyék mintegy harmadában rendelt el riasztást.

Párizsban, ahol a Szajna már elárasztotta az alsó rakpartokat, a víz szintje pénteken tetőzhet, s a 2016 júniusi tetőzéshez hasonlóan a vízszint meghaladhatja a hatméteres magasságot – közölték az illetékes francia hatóságok. 

Elárasztotta a megáradt Szajna folyó vize az alsó rakpartot Párizsban az Eiffel-torony közelében Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

Másfél évvel ezelőtt 34 éves rekord dőlt meg, a Louvre-t és az Orsay Múzeumot az árvízriasztás miatt elővigyázatosságból négy napra bezárták, az alagsori és földszinti termekből a felsőbb szinteken helyezték biztonságba a műtárgyakat.

Párizson kívül elsősorban az ország keleti részén okozott fennakadásokat az árvízveszély. Sochaux-ban a Peugeot autógyárban kedden leállt a termelés, mert az egyik alvállalkozó üzemeit elárasztotta a víz. Az átmeneti leállás miatt mintegy 1800 dolgozó került kényszerszabadságra, s mintegy 900 gépkocsinak megfelelő veszteséggel számol az autógyár.

 

A Rajna Strasbourgnál, a francia–német határ német oldalán, Kehl-Kronenhofnál kedden elérte a 4,73 méteres vízszintet. Hétfőn Ornan településen riasztást rendeltek el a Loue-patak megemelkedett szintje miatt.

„A főutcát elöntötte a víz, a városháza földszintje vízben áll, 2002 óta nem volt ekkora árvíz a környéken” – mondta Sylvain Ducret polgármester a francia sajtónak.

Az Alpokban, ahol a hirtelen olvadás mellett erősek az esőzések, több településen nem volt tanítás kedden az iskolákban.

Neked ajánljuk
Gyilkos árvíz pusztított Indonéziában Soha nem látott árvíz pusztít Nebraskában Vizet mindenkinek! Egy hét, amikor minden a fenntarthatóságról szólt Hazatért Gemencbe Zoltán, a jeladós fekete gólya
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam