2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvízveszély van Franciaországban

A Rajna több helyen már kilépett a medréből, Párizsban, ahol várhatóan pénteken tetőzik a Szajna, az alsó rakpartokat lezárták. Az emelkedő vízszint miatt a fővárosi vezetés úgy döntött, hogy az RER (regionális vasúthálózat) több Szajna menti megállóját lezárják, s legalább péntekig nem állnak meg a szerelvények a belvárosi megállókban.

A francia meteorológiai szolgálat a francia megyék mintegy harmadában rendelt el riasztást.

Párizsban, ahol a Szajna már elárasztotta az alsó rakpartokat, a víz szintje pénteken tetőzhet, s a 2016 júniusi tetőzéshez hasonlóan a vízszint meghaladhatja a hatméteres magasságot – közölték az illetékes francia hatóságok. 

Elárasztotta a megáradt Szajna folyó vize az alsó rakpartot Párizsban az Eiffel-torony közelében Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

Másfél évvel ezelőtt 34 éves rekord dőlt meg, a Louvre-t és az Orsay Múzeumot az árvízriasztás miatt elővigyázatosságból négy napra bezárták, az alagsori és földszinti termekből a felsőbb szinteken helyezték biztonságba a műtárgyakat.

Párizson kívül elsősorban az ország keleti részén okozott fennakadásokat az árvízveszély. Sochaux-ban a Peugeot autógyárban kedden leállt a termelés, mert az egyik alvállalkozó üzemeit elárasztotta a víz. Az átmeneti leállás miatt mintegy 1800 dolgozó került kényszerszabadságra, s mintegy 900 gépkocsinak megfelelő veszteséggel számol az autógyár.

 

A Rajna Strasbourgnál, a francia–német határ német oldalán, Kehl-Kronenhofnál kedden elérte a 4,73 méteres vízszintet. Hétfőn Ornan településen riasztást rendeltek el a Loue-patak megemelkedett szintje miatt.

„A főutcát elöntötte a víz, a városháza földszintje vízben áll, 2002 óta nem volt ekkora árvíz a környéken” – mondta Sylvain Ducret polgármester a francia sajtónak.

Az Alpokban, ahol a hirtelen olvadás mellett erősek az esőzések, több településen nem volt tanítás kedden az iskolákban.

Neked ajánljuk
A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam