2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kellemest a hasznossal: pihenési célt is szolgál majd a záportározó

A tervek szerint az év végére elkészül a Baranya megyei Magyarszéknél épülő, 28 hektár állandó vízfelületű, elsősorban árvízvédelmi célú záportározó, ahol akár horgászni is lehet majd. A fejlesztés elsősorban a Baranya-csatornán levonuló árvízi vízhozamok csökkentését és a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását szolgálja.

A Baranya-csatorna mentén tervezett, 1,9 milliárd forintos európai uniós forrásból megvalósuló beruházás első lépéseként egy vízrajzi mérőműtárgy készült el tavaly júniusban.

Már javában dolgoznak a mederrendezésen Fotó: ddvizig.hu

A  tározó melletti vízfolyás mederrendezésén jelenleg is dolgoznak. A tározótér területének előkészítése befejeződött, a tereprendezés tavasszal kezdődhet. A záportározó a terveknek megfelelően az év végére készül el – emelte ki a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A záportározó látványterve Fotó: ddvizig.hu

A fejlesztés a Baranya-csatornán levonuló árvízi vízhozamok csökkentését és a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását szolgálja. A létesítmény aszályos időszakokban vízpótlásra is használható – jelezték arra is utalva, hogy a tározó horgászati hasznosítása is lehetséges.

A Baranya-csatorna vízgyűjtőjének vízfolyásai mentén különösen nagy károkat okoztak a 2010. májusi és júniusi esőzésekből kialakult árhullámok.

A tározó vízfelülete üzemvízszinten 28 hektár, árvíz esetén 54 hektár nagyságú lesz. A projekt keretében Magyarhertelenden a Baranya-csatorna felső, dombvidéki vízgyűjtőjének lefolyási viszonyait rögzítő vízrajzi mérőállomás is épül.

Neked ajánljuk
Heves megyében több száz millió forintos károkat okozott a villámárvíz A rémálomnak még nincs vége: Japán nyugati részére is lecsapott a tájfun Valóban klímaapartheidtől kell tartanunk? Afrika válhat a méztermelés fellegvárává Van remény a korallok megmentésére (videóval)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam