2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kellemest a hasznossal: pihenési célt is szolgál majd a záportározó

A tervek szerint az év végére elkészül a Baranya megyei Magyarszéknél épülő, 28 hektár állandó vízfelületű, elsősorban árvízvédelmi célú záportározó, ahol akár horgászni is lehet majd. A fejlesztés elsősorban a Baranya-csatornán levonuló árvízi vízhozamok csökkentését és a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását szolgálja.

A Baranya-csatorna mentén tervezett, 1,9 milliárd forintos európai uniós forrásból megvalósuló beruházás első lépéseként egy vízrajzi mérőműtárgy készült el tavaly júniusban.

Már javában dolgoznak a mederrendezésen Fotó: ddvizig.hu

A  tározó melletti vízfolyás mederrendezésén jelenleg is dolgoznak. A tározótér területének előkészítése befejeződött, a tereprendezés tavasszal kezdődhet. A záportározó a terveknek megfelelően az év végére készül el – emelte ki a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A záportározó látványterve Fotó: ddvizig.hu

A fejlesztés a Baranya-csatornán levonuló árvízi vízhozamok csökkentését és a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását szolgálja. A létesítmény aszályos időszakokban vízpótlásra is használható – jelezték arra is utalva, hogy a tározó horgászati hasznosítása is lehetséges.

A Baranya-csatorna vízgyűjtőjének vízfolyásai mentén különösen nagy károkat okoztak a 2010. májusi és júniusi esőzésekből kialakult árhullámok.

A tározó vízfelülete üzemvízszinten 28 hektár, árvíz esetén 54 hektár nagyságú lesz. A projekt keretében Magyarhertelenden a Baranya-csatorna felső, dombvidéki vízgyűjtőjének lefolyási viszonyait rögzítő vízrajzi mérőállomás is épül.

Neked ajánljuk
A lehullott csapadék és a gyors olvadás miatt van árvízveszély Romániában Áradások az amerikai kontinensen Súlyos hőhullám után példátlan mértékű esőzés és áradások Uruguayban A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam