2019. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kellemest a hasznossal: pihenési célt is szolgál majd a záportározó

A tervek szerint az év végére elkészül a Baranya megyei Magyarszéknél épülő, 28 hektár állandó vízfelületű, elsősorban árvízvédelmi célú záportározó, ahol akár horgászni is lehet majd. A fejlesztés elsősorban a Baranya-csatornán levonuló árvízi vízhozamok csökkentését és a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását szolgálja.

A Baranya-csatorna mentén tervezett, 1,9 milliárd forintos európai uniós forrásból megvalósuló beruházás első lépéseként egy vízrajzi mérőműtárgy készült el tavaly júniusban.

Már javában dolgoznak a mederrendezésen Fotó: ddvizig.hu

A  tározó melletti vízfolyás mederrendezésén jelenleg is dolgoznak. A tározótér területének előkészítése befejeződött, a tereprendezés tavasszal kezdődhet. A záportározó a terveknek megfelelően az év végére készül el – emelte ki a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A záportározó látványterve Fotó: ddvizig.hu

A fejlesztés a Baranya-csatornán levonuló árvízi vízhozamok csökkentését és a Kaszánya-patakon érkező árvizek visszatartását szolgálja. A létesítmény aszályos időszakokban vízpótlásra is használható – jelezték arra is utalva, hogy a tározó horgászati hasznosítása is lehetséges.

A Baranya-csatorna vízgyűjtőjének vízfolyásai mentén különösen nagy károkat okoztak a 2010. májusi és júniusi esőzésekből kialakult árhullámok.

A tározó vízfelülete üzemvízszinten 28 hektár, árvíz esetén 54 hektár nagyságú lesz. A projekt keretében Magyarhertelenden a Baranya-csatorna felső, dombvidéki vízgyűjtőjének lefolyási viszonyait rögzítő vízrajzi mérőállomás is épül.

Neked ajánljuk
Óriási árvíz pusztít Iránban Soha nem látott árvíz pusztít Nebraskában Sencsenben is halálos áldozatokat követelt az árvíz Ennek az appnak köszönhetően eddig 55 millió fát ültettek Kínában A Hupikék Törpikék a tengerek védelmében
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam