Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 3., Buda, Richárd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A víz problémája lehet a 21. század legnagyobb kihívása

Sem több, sem kevesebb víz nem lesz a Földön, ám a klímaváltozás következtében megváltozik az eloszlása, ráadásul felhasználása is triplaexponenciálisan nő. Ha nem teszünk valamit sürgősen, akkor a víz problémája lehet a 21. század legnagyobb kihívása.

A probléma akkor kezdődött, amikor az ipari forradalommal elkezdtük a fosszilis energiahordozók tömeges elégetését. Megbomlott egy dinamikus egyensúly, főleg az eddig szén, kőolaj, földgáz formájában megkötött szén-dioxid szabadult és szabadul egyre nagyobb mennyiségben a légkörbe. 

Ami mégis biztos: a vízzel minden szempontból komoly gondok lesznek.

A tavalyi időjárást áttekintve már az éghajlatváltozás hazánkra jósolt következményeiből is ízelítőt kaptunk aszályok, hirtelen lezúduló, özönvízszerű esők formájában.

Nagy a baj

A tudósok matematikai modellekkel, számítógépes programokkal szimulálják a klímaváltozás lehetséges hatásait. Becsléseken alapuló forgatókönyvekről van szó, nagy a bizonytalanság. 

„A klímaváltozás hatásainak zöme a következő 100-200 évben érvényesül, és ezek 80 százaléka a vízen keresztül, a vízzel és a víz által manifesztálódik” – emelte ki a 24.hu-nak adott interjújában Szöllősi-Nagy András egyetemi tanár, az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának elnöke. 

Felgyorsul a víz körforgása, és ennek eredményeképp megnő a szélsőséges hidrológiai események előfordulásának gyakorisága. Az üvegházhatású gázok egyre több hőt zárnak be az atmoszférába, növekszik a felszíni hőmérséklet, intenzívebbé válik a párolgás, általa pedig a csapadékképződés és -hullás.

Az ivóvízhiány komoly problémát jelent napjainkban Fotó: Pixabay

Több árvízre, a másik oldalon pedig hosszabb aszályos időszakokra kell készülnünk.

„Várhatóan már az évszázad végére jelentősen megnő az időjárási szélsőségek gyakorisága, olyan időszakokban is árvizekre kell számítanunk, amikor korábban nem. Ezek globális várakozások, egészen pontosan nem lehet megmondani, Magyarországot, illetve egyes területeit milyen mértékben érintik majd. A már említett klímamodelleken keresztül ma még felettébb bizonytalan megkülönböztetni a jelet a zajtól, ám hatása már mérhető" – tette hozzá a professzor. 

Két választásunk van

  • Drasztikusan csökkenteni, megszüntetni az üvegházhatású gázok kibocsátását. A folyamat ugyan nem áll le egyik pillanatról a másikra, de ezzel elkerülhetnénk, hogy öngerjesztővé, irányíthatatlanná váljon. 
  • A vizet kell az emberhez vinni vagy az embert a vízhez. A lényeg a vízzel való fenntartható gazdálkodás.

Szöllősi-Nagy András két alapvető szintet említ: „A »hardveres« feladat a víz megtartása egyebek mellett víztározók építésével, a »szoftveres« pedig az előrejelzések és a várható hatások pontosítása.”

Triplaexponenciális növekedés

A 20 milliós Peking gyakorlatilag elfogyasztotta felszín alatti vízkészleteit, ezért a város életbevágóan fontos dilemma előtt találta magát: vagy a folyót viszik a fővárosba, vagy Pekinget a folyóhoz. Valószínűleg a kettő kombinációja fog megvalósulni.

Sok helyen az áradásokkal kell harcolni Fotó: Pixabay

Ugyancsak Kínában indultak úgynevezett szivacsváros-projektek, ami azt jelenti: sok helyen eltüntetik a betont, vagy áteresztővé teszik, hogy biztosítsák a csapadékvíz talajba szivárgását a városokban is.

A probléma globális, az egész világnak el kell gondolkodnia ilyen és hasonló megoldásokon, hiszen már a közeli jövőben a víz lesz a világ legfontosabb stratégiai eleme.

„A víz felhasználása triplaexponenciálisan nőtt az elmúlt évszázadban, miáltal ugyanilyen mértékben csökkent az egy főre jutó mennyiség. 1975-ben a globális átlag 15 ezer köbméter/fő/év volt, ma 5000 köbméter/fő/év” – magyarázta a professzor.

Neked ajánljuk
Hazánk több mint 145 millió euró támogatást kap árvízvédelemre és vízgazdálkodás fejlesztésére Árvízkatasztrófa Irakban Az esővízgyűjtő tavak igazi menedékhelyek lehetnek Először keltek ki keafiókák Magyarországon Vízi egypercesek – Novellapályázat
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam