2018. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Még nincs vége: tovább emelkedik a Szajna vízszintje

A hatóságok szerint a Párizst átszelő Szajna 5,9 méteren fog tetőzni, ami négy méterrel magasabb az átlagos szintnél, de elmarad a 2016. júniusi 6,1 métertől, illetve az 1910-es rekordtól, amikor is a folyó 8,62 méteren tetőzött, és kilépve a medréből, elárasztotta a teljes belvárost. Az ár levonulása várhatóan nagyon lassú lesz, így akár hetekig is eltarthat, amíg teljesen helyreáll az élet a francia fővárosban.

A hajóközlekedés és a gyorsvasút-hálózat (RER), az egyik legforgalmasabb tömegközlekedési útvonal, múlt hét szerda óta átmenetileg szünetel a fővárosban, a part menti fáknak csak a felső ágai látszanak ki a vízből, és az útjelző táblák is a vízben úsznak.

Árad a Szajna Fotó: MTI/ Vajda János

Országszerte a helyzet lassan javulni kezdett a hétvégén, miután az elmúlt napokban a fővároshoz közeli kisebb településekről mintegy ezer embert telepítettek ki elővigyázatosságból.

Az áradásnak nincsenek áldozatai, sem sérültjei. A kárfelmérések megkezdődtek. A víz azonban a hatóságok szerint nagyon lassan fog levonulni, az árvízriasztás 12 megyében továbbra is érvényben van.

Térdig érő vízben áll egy férfi az otthonában a Párizstól keletre fekvő Esblyben  Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

A csaknem egy hónapja tartó folyamatos esőzés és az enyhe időjárás miatti gyors hóolvadás következtében az áradás Franciaország több régióját is érintette. A francia meteorológiai szolgálat szerint az elmúlt száz évben az idei január volt az egyik legcsapadékosabb, de az előrejelzések szerint a következő hetekben már nem várható jelentős esőzés.

Tovább a forrásra: orientpress.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Dvořák: A vízimanó Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából