Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 2., Áron
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utánunk a vízözön?

A szakemberek szomorú forgatókönyvet publikáltak a Climate című tudományos folyóiratban. A cikk szerint a globális felmelegedés miatt a következő években jelentősen nő az árvizek kockázata Európában. A tragikus folyamatot pedig még akkor sem lehetne megállítani, ha sikerülne 1,5 Celsius-fokra korlátozni a hőmérséklet-emelkedését.

A szerzők három forgatókönyv alapján elemezték az árvízi kockázatot: 1,5, 2 és 3 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés esetén, és arra a megállapításra jutottak, hogy Közép- és Nyugat-Európában nő meg leginkább az árvízi kockázat mindhárom esetben.

1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés esetén 113 százalékkal nő az árvízi kockázat, 3 Celsius-fokos növekedés esetén 145 százalékkal. Előbbi variációnál a térségben élő lakosok 86 százalékát, mintegy 650 ezer embert érinthet a természeti csapás, amely mintegy 15 milliárd eurós kárt okozhat évente. Utóbbinál mintegy 780 ezer embert sújthatnak az áradások, és a kár elérheti a 17 milliárd eurót évente. 

A tanulmány szerint jelentősen nő az árvizek kockázata Fotó: Pixabay

A 2015 decemberében Párizsban tartott klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azon szándékukat, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt tartsák. Még ha a globális felmelegedést sikerül is ezen korlátokon belül tartani, a regionális hőmérsékleti változások és ezáltal a klímaváltozás hatásai jelentősen eltérhetnek a globális átlagtól.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az árvízi kockázat jelentős növekedését el lehet kerülni azzal, ha a globális felmelegedés az alacsonyabb hőmérsékleti növekedésen belül korlátozódik.

Neked ajánljuk
Hazánk több mint 145 millió euró támogatást kap árvízvédelemre és vízgazdálkodás fejlesztésére Árvízkatasztrófa Irakban Az esővízgyűjtő tavak igazi menedékhelyek lehetnek Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam