2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Utánunk a vízözön?

A szakemberek szomorú forgatókönyvet publikáltak a Climate című tudományos folyóiratban. A cikk szerint a globális felmelegedés miatt a következő években jelentősen nő az árvizek kockázata Európában. A tragikus folyamatot pedig még akkor sem lehetne megállítani, ha sikerülne 1,5 Celsius-fokra korlátozni a hőmérséklet-emelkedését.

A szerzők három forgatókönyv alapján elemezték az árvízi kockázatot: 1,5, 2 és 3 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés esetén, és arra a megállapításra jutottak, hogy Közép- és Nyugat-Európában nő meg leginkább az árvízi kockázat mindhárom esetben.

1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés esetén 113 százalékkal nő az árvízi kockázat, 3 Celsius-fokos növekedés esetén 145 százalékkal. Előbbi variációnál a térségben élő lakosok 86 százalékát, mintegy 650 ezer embert érinthet a természeti csapás, amely mintegy 15 milliárd eurós kárt okozhat évente. Utóbbinál mintegy 780 ezer embert sújthatnak az áradások, és a kár elérheti a 17 milliárd eurót évente. 

A tanulmány szerint jelentősen nő az árvizek kockázata Fotó: Pixabay

A 2015 decemberében Párizsban tartott klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azon szándékukat, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt tartsák. Még ha a globális felmelegedést sikerül is ezen korlátokon belül tartani, a regionális hőmérsékleti változások és ezáltal a klímaváltozás hatásai jelentősen eltérhetnek a globális átlagtól.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az árvízi kockázat jelentős növekedését el lehet kerülni azzal, ha a globális felmelegedés az alacsonyabb hőmérsékleti növekedésen belül korlátozódik.

Neked ajánljuk
Tengerszint-emelkedés: Kínának fel kell készülnie partvonalának védelmére Ember építette félszigettel védekeznek a dánok a tengerszint-emelkedés ellen Újra felvette a harcot a hulladékkal a vízügyi géplánc Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam