2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fokváros lehet az első nagyváros, amely kifogy az ivóvízből

Négymillió ember maradhat víz nélkül Fokvárosban, a térség víztározóiban ugyanis már csak három hónapra elegendő víz van. Ha április 21-ig nem zúdul hatalmas eső a térségre, a hatóságok elzárják a csapokat, és az emberek fejenként 25 liter vizet kapnak majd. Február 1-jén egy utolsó korlátozással még megpróbálkoznak, a háztartások naponta 50 liter vizet használhatnak. Fokváros lehet az első nagyváros a világon, amely kifogy az ivóvízből.

„Nulladik nap” – így nevezik a négymillió lakosú Fokvárosban a rettegett április 21-ét. Ha addig nem történik változás, a dél-afrikai hatóságok elzárják a háztartásokban és az utcai kutakban a vizet, az emberek pedig fejenként naponta mindössze 25 liter vízhez juthatnak majd a speciális elosztóközpontokban.

Amennyiben ez megtörténik, Fokváros lesz a világon az első nagyváros, amely kifogy az ivóvízből.

Ivóvízért állnak sorban emberek Fokvárosban Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Hogy elkerüljék a legrosszabb forgatókönyvet, Fokvárosban február 1-jétől korlátozást vezetnek be, így a háztartások legfeljebb 50 liter vizet használhatnak naponta.

A Dél-afrikai Köztársaság második legnagyobb városában száz éve nem volt ilyen súlyos szárazság.

Szakértők szerint a kialakult vízhiányhoz az éghajlatváltozáson túl a város népességének gyors emelkedése is hozzájárult. A vízhiány miatt most három sótalanító üzemet építenek a városban.

 

Abban bíznak, hogy az óceánból kinyert ivóvízzel valamelyest enyhíteni tudnak a katasztrofális helyzeten.

Eközben a Fokvárosihoz hasonló helyzet alakult ki Brazília északkeleti részén is. Hét éve nem esett eső a térségben. A földművelésből élők már régen lemondtak arról, hogy még egyszer valaha kukoricát és más haszonnövényeket tudjanak ültetni. Változtatni kellett a termesztett növényeken, hogy az ínséget elkerüljék.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam