2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fokvárosban egyre rosszabb a helyzet: teljesen kiszáradt a főváros legnagyobb víztározója

Fokváros történelmi válsággal áll szemben: úgy tűnik, hogy április 12-re már nem fog víz folyni a város csapjaiból. Az űrből készített felvételeken jól látható, hogy négy év alatt miként száradt ki szinte teljesen Fokváros legnagyobb víztározója. A klímaváltozás miatt egyáltalán nincs kizárva az, hogy más városoknak is hasonló problémákkal kell majd szembenézniük. 

Fokváros ivóvizét hat hatalmas víztározóból nyeri. A tározókban összesen 870 milliárd liter folyadék fér el, az utóbbi években azonban rendszeresen sújtotta szárazság a térséget.

Éppen ezért a víztározók telítettsége 26 százalékosra zuhant. A jelek alapján a következő hónapokban további csökkenés várható.

A felső illusztráció 2014-ben, az alsó 2018-ban készült Fotó: NASA

KORLÁTOZTÁK A VÍZHASZNÁLATOT

Az egyre csökkenő vízkészlet miatt a város vezetése napi 50 literre korlátozta a vízfogyasztást.

Akik túllépik a limitet, pénzbüntetést kaphatnak.

A városvezetés azt tervezi, hogy újabb vízforrásokat, például sótalanító üzemeket nyit. Ezen projektek megvalósítása azonban hosszú időt vesz igénybe, így nem valószínű, hogy megakadályozhatják a vízkészlet teljes felélését.

A több éve tartó aszály és az éghajlatváltozás miatt súlyos vízhiánnyal küzdő Fokvárosnak körülbelül három hónapra elegendőek a víztartalékai. Ha nem sikerül széles körben rávenni a lakosságot a vízzel való takarékoskodásra, akkor április 22-én elzárják vízcsapokat, mivel nem marad víz a tározókban  Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Nem lehetetlen, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben egyre több régió jut majd Fokváros sorsára.

A krízisben nagy szerepe volt annak is, hogy a város vízgazdálkodása nem elég rugalmas, a település szinte teljes egészében az esővízre támaszkodik.

Úgy tűnik, Fokváros lehet az első nagyváros, amely teljesen kifogyhat az ivóvízből – a probléma közel négymillió embert érinthet. 

  • A NASA megdöbbentő felvételeit itt lehet megtekinteni. 
Neked ajánljuk
Kevés a víz: betiltják a gyepet Las Vegasban A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam