2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évszázadunk nagy küzdelme: nem csak Fokvárost fenyegeti a vízhiány

Fokváros lehet az első olyan nagyváros a világon, amely teljesen kifogyhat az ivóvíz készletéből. A helyiek már fejenként csak napi 50 liter ivóvizet használhatnak fel. A BBC szerint azonban hamarosan több országnak is hasonló problémákkal kell szembenéznie. A többi között Kínát, Egyiptomot, Mexikót és Törökországot is utolérheti korunk egyik legrettegettebb katasztrófája, a vízhiány. 

A rohamléptű ipari és mezőgazdasági fejlődés miatt száz év alatt hatszorosára nőtt a világ vízfogyasztása. Eközben a Föld lakossága háromszorosára nőtt, így egyre többen szomjaznak tiszta vízre. Érdemes azt is megnézni, mire megy el a sok folyadék. A mezőgazdasági öntözés a globális vízfogyasztás mintegy 70 százalékát teszi ki, 22 százalékot az ipari tevékenység visz el, és a maradék 8 százalék jut emberi fogyasztásra.

A Föld teljes vízmennyiségének kevesebb mint 3 százaléka édesvíz, amely elsősorban a gleccserekben és jégtakarókban található fagyott állapotban.

A globális felmelegedés szintén a rossz tendenciákat erősíti, hiszen elolvadnak az édesvízbázist jelentő jégmezők és gleccserek. A klímaváltozás pedig sok helyen aszályt hoz – ahol korábban virágzó termelés folyt.

Tovább tetézi a problémát, hogy a világ ivóvízkészletének 60 százaléka kilenc, ritkán lakott ország területén található. Kanada például a Föld teljes édesvízkészletének 25 százalékát birtokolja. Amely országokban pedig hosszabb ideje szárazság van, ott már kritikus helyzet alakul ki.

Fokvárosban már napi 50 literre korlátozták a vízfogyasztást, és közel az időpont, amikor a vízcsapokat akár teljesen elzárhatják Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Világvárosok kritikus helyzetben

Ezt látjuk a 430 000 lakosú dél-afrikai Fokvárosban, ahol a jelenlegi állás szerint idén november 11-én a kritikus szint alá esik a víztározóinak szintje, és a modern világ első világvárosaként kifogyhat az ivóvízből. Február 1-jétől a fokvárosiak fejenként már csak napi 50 liter ivóvizet használhatnak fel – összehasonlításképpen egy átlagos amerikai naponta ennek a hétszeresét használja el. A BBC átfogó összeállítást közölt a világ azon 11 nagyvárosáról, ahol belátható időn belül a fokvárosihoz hasonló helyzet állhat elő. Ezek közül a legfigyelemreméltóbbak az alábbiak:

  • a brazil São Paulo a világ 10 legnépesebb városa közé tartozik, és 2015 óta rendszeresen kritikus szintre esik a tározók szintje.
  • Az indiai Bangalore a globális szolgáltatóipar egyik központja lett, miközben vizeit annyira elszennyezte, hogy a város tavainak vizei már nem alkalmasak sem fürdésre, sem ivásra.
  • Kínában él a világ lakosságának 20 százaléka, de az édesvizeinek csupán 7 százalékával rendelkezik. Peking felszíni vizeinek 40 százaléka eközben már olyannyira elszennyeződött, hogy még mezőgazdasági vagy ipari használatra sem alkalmas.
  • A Nílus biztosítja Egyiptom édesvíz-felhasználásának 97 százalékát. De a folyót egyre inkább elszennyezik a kezeletlen mezőgazdasági és települési szennyvizek, ami nemzetközileg is kimagasló számú ember halálát okozza. Az ENSZ már 2025-re kritikus vízhiányt jelez előre ebben a térségben, így Kairó is veszélyben van.
  • Az indonéz fővárosban, a tengerparti Jakartában az emelkedő tengervízszint és az illegális kútfúrások kettős szorítása alatt roppan meg a 10 milliós város édesvízkészlete.
  • A világ édesvízkészletének negyede Oroszországban van, de a szovjet ipar áldatlan örökségeként jó részük elszennyeződött. Moszkva számára ez érzékeny kérdés, mert a vízellátásának 70 százaléka felszíni vizekre támaszkodik.
  • A 14 milliós Isztambul négy éve már átélt egy vízkrízist. Törökország 2030-ra érheti el a vízhiányos állapotot.
  • Mexikó 21 milliós fővárosában már jelenleg a víz 40 százalékát messziről szállítják. Több millió lakosnak naponta csak pár órára van vízellátása.
Neked ajánljuk
Magyar szakemberek rehabilitálják a legnagyobb Fülöp-szigeteki tavat Mose ismét megmentette Velencét A Mose-gát nélkül Velence ismét víz alá kerülhetett volna Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam