2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészhelyzet Dél-Afrikában

Alighanem 2018 február 13. bevonul a klímaváltozás következményeinek vészjósló történetébe. Ezen a napon katasztrófa sújtotta területté nyilvánították a dél-afrikai hatóságok az ország egészét, mert Fokváros környékét emberemlékezet óta nem tapasztalt szárazság sújtja hónapok óta. 

A döntést a hatóságok a „jelenlegi szárazság mértékének és súlyosságának újraértékelése után” hozták meg a hatóságok, és így immár a kormányzat feladata a katasztrófa elhárítása. A szárazság miatt félő, hogy Fokvárosban hamarosan nem lesz ivóvíz.

Mint arról többször is beszámoltunk (itt, itt és itt), súlyos vízhiánnyal küzd Fokváros, illetve Dél-Afrika dél-nyugati csücske, írta korábban a Quartz Africa. A nyári kánikulával küzdő nagyvárosnak körülbelül három hónapra elegendőek víztartalékai, a kormányzat arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül széles körben rávenni a lakosságot a vízzel való takarékoskodásra, akkor április 22-én el fogják zárni a vízcsapokat, mivel nem marad víz a tározókban.

Napjaink drámája élőképekben Videó: YouTube

Amennyiben ez megtörténik, Fokváros lesz a világon az első nagyváros, ami kifogy az ivóvízből, nyilatkozta Anthony Turton, a dél-afrikai Free State Egyetem Környezetgazdálkodási Központjának professzora a New York Timesnak . „Ez nem egy közelgő válsághelyzet, nyakig benne ülünk a krízisben” – mondta.

Neked ajánljuk
A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam