2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészhelyzet Dél-Afrikában

Alighanem 2018 február 13. bevonul a klímaváltozás következményeinek vészjósló történetébe. Ezen a napon katasztrófa sújtotta területté nyilvánították a dél-afrikai hatóságok az ország egészét, mert Fokváros környékét emberemlékezet óta nem tapasztalt szárazság sújtja hónapok óta. 

A döntést a hatóságok a „jelenlegi szárazság mértékének és súlyosságának újraértékelése után” hozták meg a hatóságok, és így immár a kormányzat feladata a katasztrófa elhárítása. A szárazság miatt félő, hogy Fokvárosban hamarosan nem lesz ivóvíz.

Mint arról többször is beszámoltunk (itt, itt és itt), súlyos vízhiánnyal küzd Fokváros, illetve Dél-Afrika dél-nyugati csücske, írta korábban a Quartz Africa. A nyári kánikulával küzdő nagyvárosnak körülbelül három hónapra elegendőek víztartalékai, a kormányzat arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül széles körben rávenni a lakosságot a vízzel való takarékoskodásra, akkor április 22-én el fogják zárni a vízcsapokat, mivel nem marad víz a tározókban.

Napjaink drámája élőképekben Videó: YouTube

Amennyiben ez megtörténik, Fokváros lesz a világon az első nagyváros, ami kifogy az ivóvízből, nyilatkozta Anthony Turton, a dél-afrikai Free State Egyetem Környezetgazdálkodási Központjának professzora a New York Timesnak . „Ez nem egy közelgő válsághelyzet, nyakig benne ülünk a krízisben” – mondta.

Neked ajánljuk
Egyre komolyabban fenyegeti a vízhiány a chilei rézkitermelést Lecsapott a világűrből is tekintélyt parancsoló hurrikán Méhek végeztek 63 veszélyeztetett pingvinnel Dél-Afrikában Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam