2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz a Holdon? Sokkal több lehet belőle, mint gondolnánk

A Boulderi Űrtudományi Intézet kutatói két holdszonda adatait felhasználva arra jutottak, hogy jóval több víz lehet a Holdon, mint azt korábban gondolták. A felfedezés nemcsak arra adhat választ, hogy honnan származik az égitest vízkészlete, de azt is megállapíthatják, hogy hasznosítható lesz-e az anyag.

Joshua Bandfield, a Boulderi Űrtudományi Intézet munkatársa és az új tanulmány vezető szerzője a NASA-nak azt mondta, kutatásuk rávilágított, hogy a Holdon a napszak, a földrajzi elhelyezkedés és a felszín összetétele nincs jelentős hatással a víz előfordulására. Az érintett vizsgálatok arra jutottak, hogy az égitest sarkainak közelében több a víz, melynek mennyiségét komolyan befolyásolja a napszak. Ez alapján néhány szakértő azt feltételezte, hogy a vízmolekulák a sarkok közelében fekvő sötét, hűvös kráterekben esnek csapdába.

Shutterstock

Bandfieldék a mérési módszerek miatt kritizálták a korábbi eredményeket. A legtöbb adat olyan eszközöktől származott, melyek a holdfelszínről visszaverődő napfény erejét rögzítették. Az információk közt a szakértők a víz egyedi tükröződésének nyomait keresték.

Bandfield kollégáival a közelmúltban olyan modellt dolgozott ki a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) adatainak segítségével, amely a hőmérsékleti viszonyokra vonatkozó információkat is tartalmazza. A modellt az indiai Chandrayaan-1 szonda megfigyelésein alkalmazták.

Az új vizsgálat alapján a Holdon a víz főként hidroxil (OH) formájában lehet jelen. Ez egy viszonylag reakcióképes vegyület, amely ritkán fordul elő önmagában. A csapat azt feltételezi, hogy az anyag a helyi ásványokban raktározódhatott el, a jövő holdmissziói során tehát ezekből kell majd kinyerni.

A modell továbbfejlesztésével a szakértők azt is meg akarják határozni, hogy mennyi víz érheti el a sarkokhoz közeli krátereket, illetve azt is segíthet kideríteni, hogy honnan származik a Holdon, illetve más idegen égitesteken előforduló víz. 

Neked ajánljuk
Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira Robbant a metángáz, megnyílt a „pokol kapuja” Oroszországban Pakisztánban mér két hete tombol az árvíz Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam