2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovatűnő tavak

Modern világunk egyik legnagyobb kihívása a vízválság – a National Geographic legújabb cikkében felszólaló szakértők szerint a világ legjelentősebb tavai közül több is kiszáradhat. A klímaváltozás, az aszály, a túlzott igénybevétel miatt kultúrák és élőhelyek tűnhetnek el végérvényesen, ráadásul egyre többen kényszerülnek otthonuk elhagyására is. 

Nemrégiben mi is beszámoltunk azokról a nagyvárosokról, amelyek hamarosan Fokváros sorsára juthatnak – a dél-afrikai városban száz esztendeje nem volt akkora aszály, mint most. A vízhasználatot már korlátozták, a „nulladik nap”, amikor teljesen elzárhatják a csapokat, vészesen közeleg. 

Észak-Hercegovinában már eltűnt az 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó, de kiszáradás fenyegeti az Ibériai-félsziget leghosszabb folyóját, a Tajót is. 

„Mindenütt érzékelhető a klímaváltozás, még ha nem sújt is egyformán minden tavat” – vélekedik Catherine O’Reilly, az Illinoisi Állami Egyetem vízgazdálkodási szakértője, egy világszintű felmérés vezetője.

A kelet-kínai Taj-tóban a mezőgazdasági szennyvíz és a felmelegedés miatt elszaporodó kékmoszatok már kétmillió ember ivóvízforrását veszélyeztetik.

A Tanganyika-tó Kelet-Afrikában annyira fölmelegedett, hogy a négy környező országban nagyon megfogyatkozott a főleg a szegényebbek asztalára kerülő halászzsákmány. A venezuelai nagy Guri vízierőmű gátjának mesterséges taván az utóbbi időben olyannyira csökkent a vízszint, hogy takarékoskodni kellett az árammal, és emiatt az iskolákban meg kellett rövidíteni a tanítási időt.

Az Aral-tó sorsa riasztó példa

Még a Panama-csatorna is megsínyli az El Niño miatt jelentkező aszályt, mivel az ország ivóvizének nagy részét szolgáltató Gatún-tó is leapadt. Az alacsony vízszint miatt korlátozni kellett a mély merülésű hajók közlekedését a tavon.

A világ felmelegedése a zárt vízgyűjtő rendszerekben fekvő, legtöbbször sekély és sós vizű tavakat fenyegeti leginkább. Az Aral-tó sorsa Közép-Ázsiában riasztó példa arra, mi várhat az ilyen tavakra. 

  • A teljes cikket a National Geographic márciusi számában lehet elolvasni. 
Neked ajánljuk
Bokodi-tó: lebegő falu a Vértes ölelésében Mi történt a Balatonnal? Így néz ki most Dél-Amerika legnépszerűbb tava, a Laguna de Aculeo Trópusi vihar pusztít Houstonban Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam