2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európa egyik legjobb vizét szolgáltatják: 150 éves a Fővárosi Vízművek

1868-ban létesült az Első Pesti Vízmű a Flotillenplatzon, a mai Parlament helyén. Ekkortól számítjuk a Fővárost azóta is egészséges ivóvízzel ellátó társaság történelmét. Az elmúlt 150 évben a fővárosiak és több agglomerációban élő mindennapjai elképzelhetetlenek lettek volna a Fővárosi Vízművek tevékenysége nélkül. 

Napjainkban pedig elmondhatjuk, hogy a Fővárosi Vízművek nemcsak hazai viszonylatban számít a víziközmű-szolgáltatás meghatározó szereplőjének, de több sikeres nemzetközi projekt is kötődik a társaság nevéhez.  

Lenyűgöző látvány a kőbányai víztároló medencéje  Fotó: MTI/ Bruzák Noémi

A jeles évforduló apropójából 2018-ban a víz világnapjához kapcsolódóan a jövő nemzedéke, az iskolai csoportok számára megnyílnak a társaság nagyközönség elöl egyébként elzárt létesítményeinek kapui, kezdve a Fővárosi Vízművekkel szinte egyidős, 1869–1871 között épített, építészeti megoldásait és esztétikai értékét tekintve is rendkívüli, a mai napig üzemelő kőbányai medencétől egészen a legújabb és legkorszerűbb technológiát felvonultató, Közép-Európa legjelentősebb környezetvédelmi beruházásaként megépült Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen át a közelmúltban átadott Budakeszi Szennyvíztisztító Telepig.

Az 1868-ban alapított Fővárosi Vízművek 150 éves kőbányai víztároló medencéje  Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Fővárosi Vízművek közleményében azt ígéri, hogy az év során izgalmas meglepetésprogramra számíthatnak mindazok, akik a mindennapokban a csapból folyó vízen keresztül már jó ismerősei a társaságnak, de a kulisszák mögött folyó munkáról talán kevesebbet tudnak.

Neked ajánljuk
Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány 40 évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek az új-zélandi gleccserek Újraindítja a fővárosi lomtalanítást az FKF Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Adomány a Szent Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: fovarosivizmuvek.hu
Vissza
Hírfolyam