Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kemény hideg után brutális felmelegedés: áradásnak indulhatnak a hazai folyók

Brutális felmelegedésnek nézünk elébe, vasárnap akár plusz 20 Celsius-fok is lehet. Ennek következtében az elmúlt hetekben lehullott jelentős mennyiségű hó gyorsan olvad, ami árhullámot indíthat el folyóinkon. A Dunán és a Tiszán, illetve mellékfolyóikon már emelkedik a vízszint.

Az alföld északi és középső területein, főleg a Nagykunságban tovább nehezíti a helyzetet, hogy a január első heteiben leesett csapadék miatt a szántókon továbbra is jelentős a belvízborítottság. Az előrejelzések szerint az elárasztott területek kiterjedése az olvadással tovább nőhet.

Szolnokon a Tisza vízállása a negatív tartományban van, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb árvízszintnél 10 méterrel alacsonyabb a jelenlegi vízállás. Ez egyelőre kedvező feltételeket biztosít egy jelentős áradás esetén. Szolnoknál 650 centiméternél van elsőfokú készültség – mondta el Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Tavaly decemberben is megáradt a Tisza Fotó: MTI/Mészáros János

A vízgyűjtőkön lévő hómennyiség meghaladja az átlagot, és a helyzetet jobban nehezíti a gyorsabb ütemű olvadás is. Elmondta, nem lehet tudni még, hogyan alakul a vízszint emelkedése a következő napokban.

A belvíz is bonyolíthatja a helyzetet

Nemcsak a folyók vízszintemelkedése miatt lesz dolguk a vízügyi szakembereknek, hanem a belvíz is bonyolíthatja a helyzetet. A tiszacsekei töltéseken lassan elolvad a hó, a jelenlegi mérések szerint 4400 hektárnyi elöntést észleltek, amelyek többsége rét, legelő és szántóföldek – fogalmazott Kincses Dániel szakmérnök.

Neked ajánljuk
Hazánkat is elérte az Aral-tó pora Rengeteg halálos áldozatot követelt az Amphan-ciklon Öt év alatt negyedével csökkent a hazai fehérgólya-állomány Közösségi adománygyűjtés a Hogy tetszik lenni? programért Európában a duplájára nőtt a villanyautók eladása
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam