2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aszálykárok, villámárvizek és belvizek fenyegetik hazánkat

1998 óta a nagy folyóinkon kilenc alkalommal vonult le rekordokat döntő árhullám, holott a megelőző ötven évben mindössze kétszer történt ilyen. Gyakoribbá váltak a rendkívüli hevességű, viszonylag kis területre kiterjedő, úgynevezett villámárvizek. A belvíz mellett a szélsőséges vízhiányok is sűrűsödtek: 2015-ben a Duna kivételével minden nagyobb folyó negatív rekordot hozott. Az aszálykárok pedig egyre nagyobbak.

„A tavaly elfogadott Nemzeti Vízstratégia új korszakot nyitott a hazai vízgazdálkodásban” – mondta Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.

A Nemzeti Vízstratégia, vagyis a Kvassay Jenő Terv 2017. márciusi elfogadása új korszakot nyitott a hazai vízgazdálkodásban. A terv ugyanis egyebek mellett olyan szakmai célokat jelöl meg, mint

  • a vízvisszatartás fokozása és vizeink jobb hasznosítása,
  • a veszélyhelyzet-elhárításra orientált vízkárelhárítás,
  • a megelőzés-központú vízgazdálkodásra történő áttérés,
  • a vizek állapotának fokozatos javítása és a jó állapot elérése,
  • a vízfolyások természetes állapotának megtartása,
  • és a csapadékvíz-gazdálkodás rendszerének kialakítása.


Megfogalmazza továbbá a feladatok végrehajtásának feltételeit is, kitér a társadalom és a víz viszonyának javítására, a vízügyi tervezésre, valamint a vízgazdálkodás gazdaságszabályozási rendszerének megújítására is. 

Ekkora volt a belvíz tavaly Zalában Fotó: MTI/Varga György

„Vissza kell adni a folyóknak azt, ami az övék. A medrek azon részében, amely az árvizek levonulásához kell, nem szabad a víz levonulását akadályozó tevékenységet folytatni. Az ilyen tekintetben áldatlan állapoton fog segíteni a nagyvízi mederkezelési tervek hatálybalépése" – mondta Somlyódy Balázs.

Neked ajánljuk
Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Tömegek vízellátását veszélyezteti a Jemennél szivárgó olajszállító Szigorúbban kell venni az EU-s nitrátirányelvet vizeink védelmében A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: magro.hu
Vissza
Hírfolyam