2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világunk globális vízválsággal néz szembe: a Vízügyi Elnöki Testület nyílt levele a Föld országainak vezetőihez

Nincs több elvesztegetni való időnk. Cselekednünk kell, méghozzá közösen, kinek-kinek a maga felelőssége szerint – figyelmeztetnek a Vízügyi Elnöki Testület (VET) tagjai. Az ENSZ és a Világbank felkérésére létrejött testület március 14-én nyilvánosságra hozott, „Minden csepp számít” című vízügyi cselekvési programjának benyújtását követően nyílt levélben fordult  a világ valamennyi kormányzatához. A felhívás szövegét teljes terjedelmében közöljük.

A Vízügyi elnöki testület világ vezetőihez intézett felhívása

A világ globális vízválsággal néz szembe. A vízkincsen keresztül bontakozik ki az egyik legnagyobb veszély, amely a gazdasági fejlődést, a szegénység visszaszorítását, a békét, a biztonságot és a fenntartható fejlődést fenyegeti.

A közelítő válságot a tiszta vízhez és szanitációhoz való hozzáférés hiánya, a világ népességének növekedése, a szennyezés, az ökoszisztémák hanyatlása és a klímaváltozás hatásai együttesen okozzák.

A Vízügyi Elnöki Testület a vízügyi cselekvés új programjára tesz javaslatot, amely a közelítő válságjelenségeket lehetőségekké formálja át. Így is lesz, ha elérjük, hogy minden csepp számítson.

Sürgősen szemléletet kell váltanunk: újra kell gondolnunk, megértjük-e, értékeljük-e, és helyesen gazdálkodunk-e vízkincsünkkel? Az együttműködési módokat és formákat meg kell változtatnunk, hogy sikerre vigyük az Agenda 2030 program vízügyi szempontból is biztonságos világot kitűző céljait.

Újra kell értelmezni azokat az értékeket, amelyeket a víz kínál a gazdaságainknak, kultúránknak, társadalmainknak és a környezetünknek. A vízkészleteinket úgy kell felhasználnunk, hogy az a legnagyobb haszonnal járjon a társadalmaink számára. Ebben a kincses kosárban van a tiszta ivóvíz, az élelmiszer előállítása, az energiatermelés és mindazok az értékek, amelyeket az egészséges folyók, tavak, vízbázisok és vizes élőhelyek állítanak elő.

A vízgazdálkodási, a vízellátási és szanitációs szolgáltatások piaca, valamint a természeti katasztrófák elleni védelem akkor vonzza a befektetéseket, ha világos politikai szándék, országos és helyi szinten átlátható szabályozás és innovatív szemlélet jellemzi a működésünket. A következő öt évben legalább meg kell dupláznunk a vizes infrastruktúrába irányuló befektetéseinket. A politikáinkat e célt szem előtt tartva kell alakítanunk.

A szemléletváltás nem könnyű, de nincs más választásunk. Haladéktalan, már ma lépésekkel számoló cselekvésre szólítjuk az állam- és kormányfőtársainkat. Ösztönözzék az egész kormányzat erejét megmozdító, integrált problémaértelmezésre alapozott együttműködést. 

Olyan megközelítést javaslunk, amelyben mindenkinek van szerepe és feladata: a gazdasági ágazatoknak, mint például a mezőgazdaságnak, és vezetőknek, mint például a polgármestereknek és a vállalati igazgatóknak. A siker érdekében új együttműködési lehetőségeket és munkamódszereket kell kimunkálni. A kormányzatoknak együtt kell működniük a helyi közösségekkel, az üzleti és a tudományos szférával. A határon átnyúló folyóvölgyeken és vízbázisokon osztozó országoknak olyan gyümölcsöző módon kell együttműködniük, hogy a célok és eredmények minden érintett fél számára elfogadhatóak legyenek.  

Egyénekként is felelősséggel tartozunk. Mindannyiunk kötelessége, hogy megbecsüljük a vízkincset, használjuk okosan, előzzük meg a pazarlást és a szennyezést, és másokat is helyes irányba fordítsunk.

A jelentésünk cselekvésre szólító programja és ajánlásaink építenek erre a szemléletre és azokra a látásmódokra, amelyeket a világ különböző sarkaiból érkező vezetőkként összekapcsoltunk. A rövidfilmünk pedig azt villantja fel, hogy a világ miként adhat hatékony választ az előttünk tornyosuló, létfontosságú kérdésekre.

A víz a fenntartható fejlődésért 2018–28 – nemzetközi cselekvés évtizede 2018. március 22-én indul. Kérjük Önt, csatlakozzon hozzánk, és együtt lépjünk fel az évtized keretében a víz megbecsüléséért, és együtt keressük a vízügyi problémák megoldását.

Bárki is legyen Ön, bármivel foglalkozzék, bárhol éljen, mindannyiunk közös felelőssége a víz jövőjének megváltoztatása.

Minden csepp számít. Eljött a cselekvés ideje.

2018. március 15.

Mauritius (Társelnök) – Ameenah Gurib-Fakim, Mauritius elnöke
Mexikó (Társelnök) – Enrique Peña Nieto, Mexikó elnöke
Ausztrália – Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke
Banglades – Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke
Magyarország – Áder János, Magyarország köztársasági elnöke
Jordánia – Hani Mulki, Jordánia miniszterelnöke
Hollandia – Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke
Peru – Pedro Pablo Kuczynski Godard, Peru elnöke
Dél-Afrika – H. E. Mr. Cyril Ramaphosa, Dél-Afrika elnöke
Szenegál – Macky Sall, Szenegál elnöke
Tadzsikisztán – Emomali Rahmon, Tadzsikisztán elnöke
Különleges tanácsadó – Han Seung-soo, Dél-Korea korábbi miniszterelnöke

A Vízügyi Elnöki Testület Fotó: thesourcemagazine.org
Minden csepp számít! A Vízügyi Elnöki Testület társadalmi célú felhívása Fotó: Fotós neve/Ügynökség
Neked ajánljuk
A vízben állva üzent a COP26 résztvevőinek a süllyedő szigetország minisztere Bolívia hegyi területein a változó csapadékmintázat súlyosbítja az UV-sugárzást Aláírta az OTP az ENSZ felelős banki működést előmozdító irányelveit A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam