2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzeti katasztrófa: tovább súlyosbodott a helyzet Dél-Afrikában

Dél-Afrika nemzeti katasztrófává nyilvánította az ország egyes részeit sújtó aszályt. Az intézkedés megkönnyíti a tisztségviselőknek a források kezelését és a hosszú távú intézkedések kidolgozását a szárazság elleni küzdelemben. 

A kormány szerint az aszály különösen az ország déli részén, Nyugat-Fokföld és Kelet-Fokföld tartományokban súlyos.

A szárazság negatív hatással volt a gazdaság különböző ágazataira, így az állattenyésztésre, a gabonatermelésre, az élelmiszeriparra és a kereskedelemre – idézte az egyik fokvárosi portál a kormányjelentést.

A szárazság miatt Fokvárosban hónapok óta az úgynevezett „zéró nap”, vagyis annak eljövetelére figyelmeztetnek, hogy elfogy a vezetékes ivóvíz. A nagyvárost vezető ellenzéki párt a múlt héten viszont azt közölte, a vízzel való takarékoskodással ez 2018-ban talán nem fog bekövetkezni. Az ellenzéki Demokratikus Szövetség szerint a katasztrófa kikiáltásával a kormánynak segélyeket kellene nyújtania az érintett területeken.

Fokvárosi lakosok ivóvizet gyűjtenek a város egyik hegyi forrásánál Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

Február elsejétől napi 50 literre csökkentették a felhasználható vízmennyiséget, a csalókat pedig pénzbüntetéssel sújtják. Ian Neilson, Fokváros helyettes polgármestere elmondta, hogy drasztikus lépéseket kellett tenniük ahhoz, hogy a „zéró napot” elkerüljék.

A térségben egyébként minden a vízhiányról szól. Egy újságíró nemrégiben megdöbbentő fotókkal dokumentálta a világvárost kínzó válságot. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam