2019. december 11., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar fejlesztésű kamerával védekezhetünk a bel- és az árvizek ellen

Napjainkban idehaza is komoly problémát jelentenek a bel- és árvizek. A nélkülözhetetlen megelőző és kárelhárító tevékenységek során korszerű elöntéstérképezésre van szükség – ebben nyújt segítséget a magyar fejlesztésű légi kamera. A módszernek köszönhetően világviszonylatban is kiemelkedően nagy felbontású légi felvételek készítésével egyetlen nap alatt akár 2300 km folyamhosszúság feltérképezése is megvalósíthatóvá vált.

A magyar Interspect Csoport saját fejlesztésű módszere és légi kamerája a legkorszerűbb szenzorok, optikák és kísérő berendezések együttes alkalmazásával, valamint precíziós fedélzeti rendszerek használatával segíti elő a minél pontosabb felmérést. Ezzel az új, világviszonylatban is kiemelkedő eljárással a korábbinál lényegesen több felszínborítás-kategória vált elkülöníthetővé, továbbá a feltérképezés gyorsasága és pontossága is nagymértékben javult a kiváló minőségű légifelvétel-mozaikoknak köszönhetően.

A fejlesztés által a korábbiakhoz képest jóval nagyobb területekről is lehetőség nyílt nagy felbontású légi felvételek készítésére. Ennek a módszernek köszönhetően egy nap leforgása alatt ma már akár egy 350 km2 nagyságú terület vagy egy 2300 km hosszúságú folyam feltérképezése is megvalósítható, mindez pedig nagy felbontásban (10 centiméteres pontossággal) és olcsón üzemeltethető repülőgépekkel.

A II. világháború időszakában készült légifelvétel-térkép részlete (balra) és az új felvételek egyike (jobbra) Kisorosziról Fotó: INTERSPECT LTD/Bakó Gábor

A technológia az elöntéstérképezéshez kiemelt eredményességgel alkalmazható. Az árvíz terjedésének terepi ellenőrzése túlságosan lassú, ezáltal pedig a szakemberek soha nem lennének képesek tökéletesen leírni a víz valós kiterjedését. Talán meglepő, de jelenleg a műholdfelvételek felbontása sem teszi lehetővé például azt, hogy lássuk, mely ingatlanok érintettek egy elöntésben, és melyek nem.

Az Interspect kamerája azonban nemcsak víztérképezésre alkalmas. A nagy felbontású technológia például segíthet erdőkárok lokalizálásában, természetvédelmi területek feltérképezésében, de multispektrális légi felvételek segítségével akár az emberi szem számára láthatatlan szennyezések felderítésében is.

Neked ajánljuk
Rémálom Velencében Angliában fontos munka vár a hódokra Lenyűgöző 4K-felvétel a Nap–Merkúr-randevúról (videó) Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség még nem elégedett Megható mesefilm a tengerek szennyezéséről, az egyéni erőfeszítésről és az összefogás erejéről
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam