2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brutálisan felgyorsult a tengerszint-emelkedés

Műholdas adatok bizonyítják, hogy gyorsabban olvadnak a sarkköri jégsapkák, mint eddig. Szakemberek szerint az évszázad végére valószínűleg 65 centiméterrel emelkedik a tengerek szintje. Ez azért is rémisztő, mert jelenleg közel 150 millió ember él mindössze 90 centiméterrel a tengerszint felett. 

A sarkköri jégtakarók olvadnak, ez pedig a tengerszint emelkedéséhez vezet. A klimatológusok és biológusok most arra próbálnak választ találni, hogy mennyire gyorsul a tengerszint-emelkedés. 

Jelenleg közel 150 millió ember él mindössze 90 centiméterrel a tengerszint felett.

Az elmúlt negyed évszázadban egyre nagyobb szerepet kaptak a mérésekben a műholdak. Ezek lézersugarat bocsátanak a mélybe, vagyis a partoktól távoli területeken is képesek mérni a tengerszint változását. Az adatokat 10 naponta rögzítették az elmúlt 25 évben.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmányban a tudósok műholdak négy generációjából nyert adatokat összesítettek. A legutolsó műholdat, a Jason 3-at 2016-ban bocsátották pályára. A tengerszint-emelkedést eddig javarészt a hőtágulással magyarázták: a melegebb víz kevésbé sűrű, könnyebben terül szét és foglal el több helyet.

Jelenleg a tengerszint 3 milliméterrel emelkedik évente Fotó: Pixabay

Újabban azonban egyértelműen a sarkköri jégolvadást teszik felelőssé. Ez pedig a globális felmelegedés számlájára írható.

Valamelyest a szárazföldi, magaslati gleccserek olvadása is belejátszik a folyamatba, de a főkolompos Gröndland és az Antarktisz.

A tanulmány szerint 2100-ra 65 centiméterrel emelkedik a tengerszint.

A vizsgálatot végző kutatók kiemelték, hogy kalkulációik mérsékeltek és óvatosak, hiszen olyan előre nem látható események is megtörténhetnek, melyek katasztrofális jégolvadást okozhatnak.

Neked ajánljuk
Óriási halálzóna a Mexikói-öbölben A Déli-sark tengeri jege is drámai mértékű zsugorodásnak indult Békatalpakon a mindent elborító plasztik ellen Ők komolyan veszik a dolgok körforgását Napenergia-termelés és víztisztítás: miért ne lehetne egyszerre a kettőt?
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam