2019. december 16., Aletta, Etelka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brutálisan felgyorsult a tengerszint-emelkedés

Műholdas adatok bizonyítják, hogy gyorsabban olvadnak a sarkköri jégsapkák, mint eddig. Szakemberek szerint az évszázad végére valószínűleg 65 centiméterrel emelkedik a tengerek szintje. Ez azért is rémisztő, mert jelenleg közel 150 millió ember él mindössze 90 centiméterrel a tengerszint felett. 

A sarkköri jégtakarók olvadnak, ez pedig a tengerszint emelkedéséhez vezet. A klimatológusok és biológusok most arra próbálnak választ találni, hogy mennyire gyorsul a tengerszint-emelkedés. 

Jelenleg közel 150 millió ember él mindössze 90 centiméterrel a tengerszint felett.

Az elmúlt negyed évszázadban egyre nagyobb szerepet kaptak a mérésekben a műholdak. Ezek lézersugarat bocsátanak a mélybe, vagyis a partoktól távoli területeken is képesek mérni a tengerszint változását. Az adatokat 10 naponta rögzítették az elmúlt 25 évben.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmányban a tudósok műholdak négy generációjából nyert adatokat összesítettek. A legutolsó műholdat, a Jason 3-at 2016-ban bocsátották pályára. A tengerszint-emelkedést eddig javarészt a hőtágulással magyarázták: a melegebb víz kevésbé sűrű, könnyebben terül szét és foglal el több helyet.

Jelenleg a tengerszint 3 milliméterrel emelkedik évente Fotó: Pixabay

Újabban azonban egyértelműen a sarkköri jégolvadást teszik felelőssé. Ez pedig a globális felmelegedés számlájára írható.

Valamelyest a szárazföldi, magaslati gleccserek olvadása is belejátszik a folyamatba, de a főkolompos Gröndland és az Antarktisz.

A tanulmány szerint 2100-ra 65 centiméterrel emelkedik a tengerszint.

A vizsgálatot végző kutatók kiemelték, hogy kalkulációik mérsékeltek és óvatosak, hiszen olyan előre nem látható események is megtörténhetnek, melyek katasztrofális jégolvadást okozhatnak.

Neked ajánljuk
Bűzös hab borította be India leghíresebb tengerpartját Rémálom Velencében A klímaváltozás a mikrobák szintjén kezdődik, és ez most már teljesen biztos Különleges innovációkkal érkezik a CES januárban Eilat kitiltja a strandokról az eldobható csomagolásokat
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam