2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindul a gönyüi torkolati mű kivitelezése

„A nagy árvizet kizárja, a Duna leszívó hatását ellensúlyozza” – bár sokkal komplexebb, röviden így foglalható össze a gönyűi torkolati mű jelentősége, amely a Mosoni-Dunán szintjét stabilizálja Győrnél. A vízszint emelés 28,5 milliárdos keretből, sokak összefogásának köszönhetően valósulhat meg. 

„A magyar vízgazdálkodás azért küzd, hogy a klímaváltozás szélsőségeit összehangolja a lakossági elvárásokkal. Ezekkel a kiszámíthatatlanságokkal küzd Győrnél a Mosoni-Duna mellett 130 ezer ember is: akkor, amikor kisvizes időszakban bokáig ér a folyó, árvízkor pedig a visszaduzzasztás miatt elönti a partokat. Ehhez igazodni nem lehet, tarthatatlan állapot" – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) műszaki főigazgató-helyettese, aki azt is kiemelte, hogy a a talajvízszint-süllyedés Alsó-Szigetközben is érezhető.

„A műtárgy feladata az lesz, hogy ezeket a szélsőségeket kirekessze: a nagy árvizet kizárja, a Duna leszívó hatását ellensúlyozza"  – tette hozzá. 

Sokan kiálltak a beruházás mellett Fotó: kisalfold.hu

A beruházás jelentőségéről beszélt Kara Ákos, országgyűlési képviselő, államtitkár, a beruházás miniszteri biztosa.  Mint mondta, a társadalmi igényt jelezte, hogy a Kisalföld napilap kezdeményezésére több mint 80 ezren sürgették a megoldást. „Önkormányzatok, gazdasági szereplők is mellé álltak, a kormány felkarolta az ügyet, szakemberek „összeállították a projektet” – fogalmazott. 

További fotókat a kisalfold.hu oldalán lehet megtekinteni. 

Neked ajánljuk
Fogy a víz, megsérült a királyréti horgásztó zsilipje Nem aggódnak egy esetleges jövőbeli vízhiány miatt a magyarok Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam