2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szinte az egész Alföldön készültség van a belvíz miatt

A belvíz miatt szinte az egész Alföldön másod-, illetve harmadfokú készültséget rendeltek el. Egyre nagyobb bajba kerülnek a gazdák: a belvizes területeken lehetetlen a nehéz gépekkel rámenni a földekre. Szerencsére az előrejelzések szerint a következő napokban nem lesz már komolyabb havazás és nagyobb eső sem.

Egyre nagyobb területet önt el a víz Békés megyében

Több helyen harmadfokúra emelték a készültségi szintet. A megyében 5 ezer hektár vetés, több mint 7 ezer hektár szántó, rét és legelő került víz alá. A gazdák aggódnak, hogy a vízben álló őszi vetésű növények a következő hetekben megrohadhatnak, és a növényvédelmi munkákat sem tudják elkezdeni a földeken.

Vízben állnak a szőlőtőkék Bács-Kiskun megyében

A Bács-Kiskun megyei Csengőd környékén 760 hektáron termesztenek szőlőt, ebből most csaknem a fele víz alatt van. A település polgármestere elmondta, a helyzetet az is nehezíti, hogy a terület adottságai miatt a talaj felső rétege alatt vízzáró homokkő van, így csak nehezen tud felszívódni a nedvesség.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke elmondta, a termelők a belvíz miatt ért veszteséget az agrárkárenyhítési rendszeren keresztül tudják bejelenteni. Szakemberek szerint a következő napokban a melegedő idő miatt elolvad a földeken lévő hótakaró, a víz azonban nem tud majd távozni, ezért várhatóan tovább nő a belvízzel elöntött területek nagysága.

A gazdáknak komoly gondokat okoz a belvíz Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Tisza áradása miatt lezárják a szegedi rakpartot

Pénteken 6 órától lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot – közölte honlapján az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A közlemény szerint az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. Az elsőfokú készültséget 650 centiméteres vízszintnél rendelik el, szerdán reggel a Tiszán Szegednél 537 centiméter volt a vízállás.

Neked ajánljuk
A sok eső miatt áradnak a nagyobb hazai folyók Halálos áldozata is van a hazai ítéletidőnek Kegyetlen árvíz pusztított Kínában A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam