2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi történik, ha 50 balatonnyi víz hullik le az égből?

Egyszerre okoz drámainak mondható gondokat a világ számos pontján fellépő vízhiány és a hatalmas mennyiségben hirtelen lezúduló esőzések, illetve a vizek szennyezése – hívta fel a figyelmet Áder János csütörtökön Kapuváron, ahol a víz világnapja alkalmából a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium diákjainak tartott előadást.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: a klímaváltozás nem csupán fenyeget, a klímaválság a mindennapok részévé vált, számolnunk kell annak következményeivel. Áder János vetített képekkel, filmrészletekkel színesített, egyéb szemléltetőeszközöket is felvonultató előadásában arra is felhívta a fiatalok figyelmét, hogy mindenkinek személyes feladata és felelőssége van a védekezésben.

Áder János köztársasági elnök a helyi Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium diákjainak a kapuvári Rábaközi Művelődési Központban tartott előadást Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Mint mondta, sokszor olyan egyszerű dolgokkal is sokat lehet tenni, mint a fűtést és hűtést szabályzó termosztát egy-két fokkal való letekerése vagy a takarékosabb vízfelhasználás, illetve a szelektív hulladékgyűjtés.

A köztársasági elnök előadásában megemlítette, hogy a napokban érkezett haza Brazíliából, ahol a Víz Világfórumon vett részt. A kép, amely ezen a fórumon is kirajzolódott, drámai; a klímaváltozás pedig eltérő mértékben, de minden országot, minden egyes embert érint.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy

a Földön ötből két ember ma már vízhiányos régióban él, 2,1 milliárd ember kénytelen szennyezett vizet inni, 4,5 milliárd ember szennyvízének a kezelése nem megoldott, a szennyvizek 80-90 százaléka tisztítatlanul kerül vissza a természetbe.


Áder János Fokváros példáját hozta fel, ahol az elmúlt években olyan méreteket öltött a vízhiány, hogy egyre jelentősebb korlátozásokat kell bevezetni. Már mi is többször beszámoltunk arról, hogy vészesen közeleg a „day zero”, azaz a nulladik nap, amikor el kell zárni a csapokat – az egyre nagyobb lélekszámú lakosság csak a külön erre kialakított elosztópontokon tud majd hozzájutni az ivóvízhez.

A köztársasági elnök szemléltetőeszközöket is vitt a diákoknak Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A köztársasági elnök szerint ma még kevés az olyan hely, ahol a fokvárosihoz hasonló problémák lennének, és nem lehet tudni, hogy melyik nagy világváros lesz a következő; a listán (amelyet itt mi is publikáltunk) a többi között London és Peking is szerepel.

Előadásában felidézte az amerikai Hustont a hurrikán után négy napon át sújtó hatalmas esőzéseket, amikor szavai szerint 50 balatonnyi víz zúdult a térségre, hatalmas károkat okozva.

Áder János elmondta, hogy Magyarországot is évről évre egyaránt fenyegetik árvizek és aszályok. Az árvíz ellen szavai szerint a gátak megemelésével és árvízvédelmi tározók megépítésével védekezhetünk, az aszály ellen pedig az öntözéses területek növelésével, illetve szárazságtűrő növénykultúrák meghonosításával.

A köztársasági elnök elmondta, hogy Magyarországon komoly előrelépések történtek a szennyvíztisztítás és szennyvízkezelés területén, sőt magyar mérnökök olyan víztisztítási technikákat dolgoztak ki, amelyeket nemzetközileg is elismernek Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Példaként bemutatott egy olyan napelemekkel működő víztisztító rendszert, amelyet ott is lehet alkalmazni, ahol nincs elektromos áram, a megtisztított, iható vizet pedig gyorsan lebomló környezetbarát csomagolásban juttathatják el a rászorulókhoz.

Áder János előadása végén kijelentette: tovább kell csökkenteni az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását, nem szabad engedni, hogy több mint két fokkal emelkedjen az átlaghőmérséklet, ennek érdekében pedig nem elegendő betartani a párizsi klímacsúcson tett vállalásokat. Mint fogalmazott: újabb önkéntes vállalásokra, hatékonyabb csökkentésre van szükség.

Neked ajánljuk
Áder János: Egyetértettünk abban, hogy a 21. század a víz évszázada lesz Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Kék Bolygó Podcast: Borbás Marcsival a konyhaablakból… Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam