2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Modernizálni kell a Sió-zsilipet

Az elmúlt hónapokban leesett jelentős csapadékmennyiség miatt még mindig nem javult a helyzet a Balatonnál és a környékén: a Kapos folyó mentén harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, a szivattyútelepek pedig folyamatosan működnek. A hatékonyabb védekezés érdekében a vízügyi szakemberek úgy döntöttek, hogy megújítják a Sió-zsilipet.

A Sió-csatorna és a Kapos mentén is belvízvédelmi készültség van. A vízügyi szakemberek szerint már nem lehet csak őszi és tavaszi árvízről beszélni, hiszen a szélsőséges időjárás miatt bármikor leeshet rövid idő alatt olyan nagy mennyiségű csapadék, ami árvizet okoz.

A Sió-zsilip maximumkapacitással működik, másodpercenként 60 köbméter vizet engednek át rajta, de ez kevés, mivel közben másodpercenként 82 köbméter víz ömlik a Balatonba.

Modernizálni kell a Sió-zsilipet Fotó: MTI/Varga György

„Nagyon lassan, nagyon óvatosan kell bánni a zsilippel, 5 köbméterenként lehet egy kicsit ráereszteni a vizet, éppen ezért a Sió-zsilip teljesen megújul. A kivitelezési munkák nagy valószínűséggel már ősszel megkezdődnek, és egy modern zsilipünk lesz, ahol jóval több vizet lehet leengedni, és talán még fontosabb, hogy jóval rövidebb idő alatt” – mesélt a tervekről Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Balaton vízszintje az időjárástól függően folyamatosan változik, most vészesen magas a sok csapadék miatt. Az előrejelzések szerint a héten már nem várható csapadék, de továbbra is készültség lesz érvényben: a vízgyűjtő területekről beáramló víz mennyisége miatt ugyanis a Balaton vízszintje 1-2 centiméterrel tovább emelkedhet.

Neked ajánljuk
Világszerte egyre gyorsabban olvadnak a gleccserek Kep, a csőtöréseket kiszagoló szuper eb Új megoldás az SZTE kutatóitól a légköri szén-dioxid hasznosítására Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam