2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit kell tennünk ahhoz, hogy egy vízbiztos világban élhessünk?

„Úgy tékozoltuk bolygónk kincseit, a levegőt és a vizet, mintha nem lenne holnap. S így már nem is lesz” – fogalmazott Áder János köztársasági elnök a 8. Víz Világfórumon, Brazíliavárosban. Az eseményen az ENSZ Vízügyi Elnöki Testülete – amelynek a magyar államfő is tagja – ismertette a globális vízválság elkerülésére megfogalmazott cselekvési javaslatait arra vonatkozóan, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy egy vízbiztos világban élhessünk. 

Áder János a rendezvényen felszólalásában hangsúlyozta, hogy

a víz élet és halál kérdése. Mostantól nem vehetjük adottnak, hogy van elegendő vizünk.

Az értékrendszerünket úgy kellene módosítani, hogy pontosan lássuk, hogy a víznek milyen fontos szerepe van minden olyan területen, amely érinti az emberi létezést – mondta az M1 Kék bolygó című műsorában Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának a vezetője, aki szintén részt vett  a világfórum rendezvényén.

Áder János a 8. Víz Világfórumon Brazíliában   Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Elhangzott, hogy vizsgáljuk meg, miért nem fejlődik a technológia és az innováció a vizes szektorban oly mértékben, mint amilyenre szükség volna ahhoz, hogy 2030-ra egy vízbiztos világot el tudjunk érni. Az ezzel kapcsolatos javaslatokat pontokba szedve tették most le a világfórumon az asztalra.

A gazdaságot is visszavetheti a vízválság

A magyar köztársasági elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a vízválság veszteséget is okozhat a világ különböző régióiban.

Kőrösi Csaba ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a mezőgazdaság – amely a legnagyobb vízfogyasztó jelenleg a világon – akár  nyolcszorosát fogyasztja annak a vízmennyiségnek, mint amennyire valóban szüksége lenne. 

A mezőgazdaság a legnagyobb vízfogyasztó a világon Fotó: Pixabay

A vízügyi problémák elleni hatékony védekezés, illetve megelőzés érdekében évente világszinten 600 millió dollárt kellene költeni új technológiák bevezetésére. 

A Vízügyi Elnöki Testület egyebek mellett rámutatott arra is, hogy melyek azok a közigazgatási területek, ahol előrelépésre van szükség ahhoz, hogy a tőke megindulhasson. Kőrösi Csaba elmondta, hogy a testület szerint megfelelő szabályzásokra van szükség, valamint arra, hogy a politikai prioritások világossá váljanak. Továbbá azoknak a vízügyi cégeknek a hatékony működésére is figyelmet kell fordítani, amelyek alkalmassá válnának akár hitelezésre vagy akár a tőke fogadására.

Az ENSZ Vízügyi Elnöki Testülete összesen tizenöt területen hatvankét javaslatot dolgozott ki annak érdekében, hogy a vízre vonatkozó fenntartható fejlődési célok elérhetők legyenek.

Fokváros példája rámutat a gondok súlyosságára

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, Kapuváron a helyi diákönkormányzat meghívására a víz világnapja alkalmából előadást tartott a köztársasági elnök. Áder János a vízzel kapcsolatos gondok súlyosságát Fokváros példájával érzékeltette. Mint mondta, hamarosan olyan mértékű vízkorlátozást kell bevezetni – ennek a napja egyelőre még kérdéses –, amikor teljes egészében el kell zárni a vízcsapokat. Áder János hangsúlyozta, hogy

egyetlenegy deciliter vízhez is csak a város kétszáz elosztópontján tudnak majd hozzájutni a legrosszabb forgatókönyv esetén az ott élők.

 

A Dél-afrikai Köztársaság fővárosának példája azért ilyen fontos, mert ez az első eset, amikor egy több százezer lakosú városban kézzelfoghatóvá vált a klímaváltozás okozta vízhiány. Kőrösi Csaba aláhúzta, hogy az

a vízválság, amelytől tartottunk, hogy majd bekövetkezik huszonöt-harminc év múlva, már napjainkban megjelent.

Hangsúlyozta, hogy a feladatok többségét nemzetközi szinten kell kezelni. Ez persze nem lesz könnyű, de Brazíliavárosban a vízügyi testület egy nagyon előremutató javaslatot tett le az igazgatóság vezetője szerint. A megkezdett tárgyalások a jövőben is folytatódnak, egyebek mellett augusztusban, a stockholmi víz világhéten.

Neked ajánljuk
Gyilkos extrém időjárás Kanadában A Nílus projekt lehet a megoldás a chilei vízválságra? Kék Bolygó Podcast: Hosszú távon a drágább az olcsóbb Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam