2018. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Víz nélkül nincs jövőnk

A klímaváltozás a vízről szól, hatásainak több mint kétharmada a vízen keresztül nyilvánul meg – szögezte le Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora. A gyakoribb árvizek mellett elfelejtjük, hogy a legnagyobb kihívást az aszály jelenti. 

„Ugyanannyi vizünk van, mint a holocénban, de több a szélsőség, több az aszály. A gyakoribb árvizek mellett pedig sokszor elfelejtjük, hogy az igazi nagy gyilkos az aszály –  mondta Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Felsőfokú Tanulmányok Intézete professzora a Bognár József Közgazdaság-kutató Alapítvány konferenciáján a Magyar Tudományos Akadémián. Nagy kérdés, hogy gyorsul-e a hidrológiai körfolyamat, és ha igen, mi a fő meghajtója. Az utóbbi kérdésre könnyebb a válasz, és nem a sokszor hangoztatott éghajlatváltozás az, hanem a népességnövekedés.

Az embereknek vízre van szükségük,

ma ötmilliárdan nem jutnak tiszta ivóvízhez a világon.

Több milliárd embernek nem jut tiszta ivóvíz Fotó: Wikimedia

Napjainkban ott tartunk, hogy a mérnökök által irányadónak tekintett „százéves árvíz” húszévenként következik be, ugyanakkor az Afrika déli felén bekövetkező betegségek 90 százaléka az egészséges ivóvíz és a csatornázás hiányával kapcsolatos.

A klímaváltozás a vízről szól, hatásainak több mint kétharmada a vízen keresztül nyilvánul meg.

Olyan rugalmas rendszerekre van szükség, amelyek önmaguktól képesek visszaállni az eredeti állapotukba.

Az adaptív vízgazdálkodás során több tározót, több vízerőművet, felszín alatti vízgazdálkodást, a belvízi hajózás fejlesztését kell célul tűzni.

Okosabban kell gazdálkodni a vízzel Fotó: Pixabay

Kínában és több nagyvárosban már épül a „sponge city”, vagyis a lehulló csapadékot összegyűjtő és hasznosító városrész, az épületek tetején kialakított kertekkel, vízáteresztő burkolatokkal, természetes vízgyűjtőkkel.

A vízmegosztás miatt újabb és újabb konfliktusok alakulnak ki a folyók hasznosítása miatt, de hosszú távon inkább a békés megoldások, az együttműködés felé mozdul a világ – derült ki a rendezvény végén rendezett kerekasztal-beszélgetésen. 

Rendkívül fontosak a problémák megoldásában az integrált intézmények, a vízgazdálkodásban ugyanis együtt kell kezelni a légköri, a felszíni és az egyéb vizeket.

Neked ajánljuk
Áder János: Még gondoskodhatunk gyermekeink és unokáink jövőjéről Mit kell tennünk ahhoz, hogy egy vízbiztos világban élhessünk? Ejtették New York keresetét az olajóriásokkal szemben Az EB és Bill Gates tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre Aszály: nemcsak az Ínség-szikla, hanem egy második világháborúban elsüllyedt hajó is felszínre került
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam