2018. november 13., Szilvia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zaccoljon, mennyire hatékony ez a víztisztító!

Sokféleképpen megpróbálták már újrahasznosítani a szerves zaccot, de a legújabb módszer hasznossága még ezeken is túltesz. Egy olasz anyagtudós, Despina Fragouli ugyanis rájött arra, hogy miképpen lehet a kávézaccból olyan filtert készíteni, amely a szennyezett vizek megtisztításában kaphat fontos szerepet.

A zaccban lévő vegyi anyagok, mint a cellulóz, a zsírsavak vagy a polifenolok az aktív szénhez hasonlóan kötik meg a nehézfémeket. Eredeti formájában, por alakban nem használható a zacc, mivel a reakció után ki kell szűrni a vízből, ami csak extra feladatot ad. A kutató ezért cukrot és szilikont adott hozzá, amivel szivacsos szerkezetű, puha, de nem foszló tömböket tudott alkotni belőle. Mikor a szűrőblokkot vízbe helyezik, kiázik belőle a cukor, ezzel megnyílnak a pórusai, amelyeken a víz keresztüláramolhat.

 A filter álló vízben működik a leghatékonyabban, a kísérleti tartály vizéből a fémionok 99 százalékát kiszűrte 30 óra alatt.

A víz tisztítására is használhatjuk a kávézaccot Fotó: Pixabay

Folyó vízből 50-60 százalékot távolított el, ami a ma általánosan használt szűrők teljesítményéhez hasonlítható.

Despina Fragouli elmondta: tovább finomítják a filter összetételét, hogy végül ez lehessen a leghatékonyabb megoldás a higany- és ólomszennyezés eltávolítására.

Neked ajánljuk
Vízválság és klímaháború jelen időben: 17 millió ember sorsa a tét Iható víz a Holt-tengerből? Ezzel a módszerrel sikerülhet Juhász Árpád Ritkábban betegszik meg az, aki kutyát tart Jönnek az okoserőművek
Tovább a forrásra: napidoktor.hu
Vissza
Hírfolyam