2018. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Történelmi mélyponton Izrael vízkészlete

Fokváros után Izraelben is történelmi mélypontra süllyedtek a vízkészletek. Mivel egyelőre semmilyen jel nem mutat arra, hogy véget érne az immár öt éve tartó, rendkívüli száraz időszak, ezért az izraeli kormánynak hamarosan  újabb tengervíz-sótalanító üzem építéséről kell döntenie. 

Az ország energia- és vízügyi minisztériumának tervei két újabb sótalanító üzem építéséről szólnak, emellett bővítenék a szállító csővezetékrendszert is. A tervek nem számolnak a mezőgazdaság vízfogyasztásának visszafogásával, de a természetes forrásokból történő vételezést csökkentenék, nem utolsósorban a kiszáradt folyók vízszintjének helyreállítása, illetve az eltűnő Galileai-tenger vízpótlásának biztosítása céljával, amely az ország legnagyobb természetes édesvízforrása. A tervek a következő hetekben kerülhetnek a kormány elé.

A régiót sújtó aszály következtében az ország vízkészletei lényegében történelmi mélypontra süllyedtek, a javulásra pedig hosszabb távon nincs sok esély;

sőt, a prognózisok szerint a térségben tovább csökken majd a csapadék és az egyéb édesvízforrások elérhetősége. 

Az ivóvízellátást sótalanított vízzel oldják meg Fotó: Pixabay

Izrael jelentős részben sótalanított tengervízzel oldja meg ivóvízellátását, sőt, exportra is jutott a termelésből. Az újabb, a korábbinál is súlyosabb vízválság azonban további nyomás alá helyezte a sótalanító és szennyvíztisztító üzemekkel megerősített ellátórendszert, így továbbiak épülhetnek az országban. 

Neked ajánljuk
Egy sivatagos ország, mely az édesvízre építette jövőjét Izrael segítene Irán vízproblémáján? Esőért imádkoznak Izraelben és Szíriában Megszépült a martonvásári kastély parkja Kitalálja, mivel működik ez a zseblámpa?
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam