2018. augusztus 17., Jácint
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Történelmi mélyponton Izrael vízkészlete

Fokváros után Izraelben is történelmi mélypontra süllyedtek a vízkészletek. Mivel egyelőre semmilyen jel nem mutat arra, hogy véget érne az immár öt éve tartó, rendkívüli száraz időszak, ezért az izraeli kormánynak hamarosan  újabb tengervíz-sótalanító üzem építéséről kell döntenie. 

Az ország energia- és vízügyi minisztériumának tervei két újabb sótalanító üzem építéséről szólnak, emellett bővítenék a szállító csővezetékrendszert is. A tervek nem számolnak a mezőgazdaság vízfogyasztásának visszafogásával, de a természetes forrásokból történő vételezést csökkentenék, nem utolsósorban a kiszáradt folyók vízszintjének helyreállítása, illetve az eltűnő Galileai-tenger vízpótlásának biztosítása céljával, amely az ország legnagyobb természetes édesvízforrása. A tervek a következő hetekben kerülhetnek a kormány elé.

A régiót sújtó aszály következtében az ország vízkészletei lényegében történelmi mélypontra süllyedtek, a javulásra pedig hosszabb távon nincs sok esély;

sőt, a prognózisok szerint a térségben tovább csökken majd a csapadék és az egyéb édesvízforrások elérhetősége. 

Az ivóvízellátást sótalanított vízzel oldják meg Fotó: Pixabay

Izrael jelentős részben sótalanított tengervízzel oldja meg ivóvízellátását, sőt, exportra is jutott a termelésből. Az újabb, a korábbinál is súlyosabb vízválság azonban további nyomás alá helyezte a sótalanító és szennyvíztisztító üzemekkel megerősített ellátórendszert, így továbbiak épülhetnek az országban. 

Neked ajánljuk
Egy sivatagos ország, mely az édesvízre építette jövőjét Izrael segítene Irán vízproblémáján? Esőért imádkoznak Izraelben és Szíriában A megújulók minden más energiaforrásnál olcsóbbak lehetnek Turbó fokozatra kapcsolt a villanyautó-gyártás Kínában
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam